НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА КЛУБ
„ПЪРВИ ДИВИЗИОН ПАТРУЛНИ КОРАБИ”

Управителният съвет на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби”   изразява своето безпокойство от случващото се в звената на националната сигурност, в частност и в Българската армия.
Политическото ръководство на Министерството на отбраната  непрекъснато демонстрира своята военна некомпетентност по въпросите на укрепването и развитието на армията и то в условията на изключително сложната военнополитическа обстановка в света. Политически мотивираните назначения в най-деполитизираното ведомство, опитите да се ограничат социалните придобивки  на военнослужещите, скандалът около ремонта на българските изтребители и изявленията на министъра на отбраната за предстоящи хибридни войни и други се отразяват негативно на боеготовността и мотивацията на военнослужещите.
В последно време научаваме от медиите за безпринципните и бихме казали незаконни замисли и действия на министър Николай Ненчев, насочени и към
висшето военно ръководство на БА, в частност към  началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. 
След като не направи предложение да му бъде присвоено звание „адмирал”, изчаква да навърши 59 години (пределна възраст за службата в Българската армия за „вицеадмирал”) и да го уволни. Между впрочем, право на предложение за присвояване на най-висшето военно звание има и президентът на Републиката ни, той и главнокомандващ на ВС, стига да е национално-отговорен. Едва ли министърът и неговият политически кабинет си представят условията, времето и усилията за изграждането на един висш кадрови военачалник.
Членовете на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби” като войни от запаса и резерва, много добре познаваме своя колега, началник и боен другар, вицеадмирал Румен Николов. От лейтенант до вицеадмирал, от командир на щурманска бойна част, през командир на кораб, щабен специалист и командир на военноморска база, до командир на ВМС и началник на отбраната, той придобива високи професионални и командни качества. С изключително трудолюбие и чувство за отговорност, с  организаторски талант и без каквито и да било протекции, достига до най -високото стъпало на военната йерархия. Той е и първият български военонноморски офицер на този  пост.            
Ето защо ние декларираме нашата подкрепа за вицеадмирал Румен Николов и за всички генерали и офицери, които в тези трудни условия влагат всичко от себе си за гарантиране на националната сигурност.
Нека да оставим военното ръководство да оценява и анализира обстановката и да взема адекватни решения за боеспособността на армията!
Обръщаме се към висшия политически елит на страната - спрете политическата намеса и безпринципното кадруване в силовите ведомства, създайте необходимите финансови и материални предпоставки за укрепване и развитие на Българската армия и на Въоръжените сили като цяло!

Управителен съвет на КЛУБ „Първи дивизион патрулни кораби”

Декларацията е приета на заседание на УС на клуба на 2.12.2015 г.