НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментарКРАПЕЦКИ НЕСВЕТЕЩ НАВИГАЦИОНЕН ЗНАК
KRAPETSKI until beacon, cape Krapets
(BG 001) 43038.170 N; 28034.700 E

Всяко описание на средствата за навигационно осигуряване по българското Черноморско крайбрежие започва с този навигационен знак. И неговият национален номер е BG 001. На север от него други навигационни знаци по българското Черноморско крайбрежие няма. Той представлява ажурна метална конструкция, произведена през 1966 г., с дървени щитове в горната й част, боядисани в черно и бяло. Знакът е поставен на нос Крапец през 1967 г. Височината на обекта от основата е 15,0 метра, а от морското равнище - 31 метра. Намира се на около 6 морски мили южно от границата ни с Република Румъния.
Отначало функционира като несветещо средство за навигационно осигуряване. През 1981 г. на него е монтирана фарова глава (с тип на оптиката ЭМ-500, произведена в СССР) с мощност на лампата 300 вата, което позволява знакът да бъде виждан от към морето на дистанция от 10 морски мили. Характеристиката на излъчения оптически сигнал е бяла пробляскваща светлина с периодичност 5 секунди и със сектор на действие 360 градуса. Последната модернизация на автоматиката на фаровата глава е направена през 1992 г. В периода, в който знакът е светещ, той има международен номер в Адмиралтейския списък на светлините и сигналите за мъгла (International number in Admiralty List of Lights and Fog Signals - ALLFS) Е 5017.
През 2002 г. фаровата глава е снета и от тогава до сега навигационният знак действа като несветещ. Към м. юни 2016 г. от дървените щитове, боядисани в черно и бяло, бе останал само един - вторият от горе на долу.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Светещият навигационен знак на нос Крапец през 1983 г. Ясно се вижда фаровата глава на върха на съоръжението и боядисаните в черно и бяло дървени щитове. Предназначението на съоръжението в дясно не е уточнено. Архив на Хидрографската служба на ВМС.
Несветещият навигационен знак на нос Крапец през м. юни 2016 г.
Поглед към морето пред нос Крапец.
Поглед към морето северно от нос Крапец.
Поглед към морето южно от нос Крапец.