НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар„ARTEXTREME 15” ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ
Многожанровата изложба „ArtExtreme 15” под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова беше открита на 14.07.2016 г. във Военноморския музей във Варна. Експозицията, създадена от Анатолий Радев и Дария Василева - тандем АНДАРИ, е посветена на големия скулптор Кирил Шиваров (1887-1938).
Събитието уважиха вицепрезидентът Маргарита Попова и заместник-кметът на Варна Коста Базитов, които бяха приветствани от директора на Военноморския музей д-р Марияна Кръстева при откриването на изложбата. Присъстваха представители на БАН и други официални гости.
Изложбата е композирана от 15 творби, които разкриват човешки преживявания в неповторимата архитектурна и етнографска среда на Варна, а чрез колекцията от български шевици на ИЕФЕМ-БАН и ваяшките носии и накити на Йордан Иванов от Аврен, се създава връзка между минало и настояще в изложбата. ArtExtreme-модели са и световни балетни звезди.
За първи път експозицията е показвана през 2015 г. в Мадрид, след това в Националния етнографски музей в София, но „мястото й е във Варна“, коментира директорът на Военноморския музей д-р Марияна Кръстева. „Актуална е комуникацията между културите, това е днес Варна, това е и темата на изложбата, подобни събития ме карат да се чувствам горда българка“, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която взе отношение и по политическия въпрос относно новия президентски мандат. Според нея партиите трябва да изберат формулата, по която да работи бъдещият държавен глава.
След тържественото откриване всички гости бяха поканени да разгледат изложбата, която протече на фона на композираните от Иван Кръстев мелодии, въплъщаващи образите на „ArtExtreme 15”, и множество снимки с творците от тандем АНДАРИ.

Радостина ДИМИТРОВА,
стажант-репортер в „Морски вестник”
Снимки автора