НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОСЕЩЕНИЕ НА ВТОРАТА ПОСТОЯННА ПРОТИВОМИННА ГРУПА КОРАБИ НА НАТО
SNMCMG2 В БУРГАС


Бургас, България (09.02.2018 г.)
. Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, ще посетят Бургас в периода 09-11.02.2018г.
Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО (SNMCMG2) под командването на капитан II ранг Джъстин Хайнс от Кралските военноморски сили, ще пристигне в Бургас на 9 февруари, след като отпътува от Констанца  миналата седмица. Групата е в състав от флагмански кораб HMS ENTERPRISE (кораб на Кралските ВМС), TCG AKCAY (кораб на турските ВМС тип минен ловец) и ROS Lupu Dinescu (кораб на румънските ВМС тип миночистач).
Корабите провеждат рутинно посещение на пристанището в Бургас, като част от засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион в подкрепа на националния суверенитет чрез колективна отбрана. Планираните дейности за посещението включват официални срещи с местните цивилни и военноморски власти и планиране на допълнителни съвместни учения на море за засилване на оперативната съвместимост с българския флот.
По време на престоя в пристанището деца от град Бургас и град Средец ще посетят корабите от групата на НАТО. За представители на медиите ще бъде организирана пресконференция на борда на флагманския кораб HMS ENTERPRISE от 14:00 до 16:00 ч. в събота - 10 февруари.
Преди посещението си в Бургас групата е патрулирала както в Черно море, така и в Средиземно море, провеждайки учения и операции в целия регион. SNMCMG2 е една от четирите групи кораби, които съставляват морската част на силите за отговор на НАТО и които притежават уменията да гарантират достъпа до морските пътища и пристанища по време на криза. Групите участват в различни многонационални учения и се обучават със съюзниците и партньорите от НАТО, за да подобрят оперативната си съвместимост и да поддържат военните си умения.

От посолството на Великобритания в Р. БългарияHMS ENTERPRISE. Източник: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/