НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДОЧАКАХМЕ ГО ...
Ура-а-а, Община Варна ще реализира отличения от нея проект за паметник на моряка (8 февруари 2018 г. Община Варна ще реализира първия отличен от нея през 2015 г. проект за Паметник на моряка)! Предложилият го архитект Владимир Попов го е нарекъл „Очакване“, с две прелестни детски фигури в изящната скулптурна група („от бронз“, ох, бабачко!). Демек, очакването ни се свърши и тези, които не дадохме пет пари (фактически) за реализиране на по-смели идеи, ще трябва да се примирим.
Същностна част, осмисляща композицията, е текстът с автор Орлин Орлинов: „Какво е морето, какво са вълните, ако нямаше погледа впит в далнините…“ Как се е сетил за тези  „далнини“, пустият му българин, ама нали е поет, нейсе!
Без капка ирония, питам се, на това „Очакване“ нямаше ли повече да му прилича „Пристанищата са пустинно тихи, когато теб те няма“, пак от известен текстописец. А дори не смея да си помисля да предложа  „Ти помниш ли поне един моряк, нехвърлил жаден взор далече, там, дето в гаснещата вечер дъхът на тропика се чувства?“ Досещате се защо, нали, авторът на последното е „червен функционер“. Орлин  Орлинов може и да е бил „червен“, но поне не е функционер. Само е написал „Ода за СССР“, но по собствените му думи в едно интервю - на един дъх, в обятията на жена и при това не неговата.
Прочее, при необходимост паметникът лесно може да бъде преместен на всяко нашенско гражданско летище, съвременните моряци оттам тръгват и там се завръщат.
Хубаво е, че в композицията няма и намек за онези нашенски съпруги, които в очакване мъжете им най-после да тръгнат на рейс, оставят моряшките им паспорти в празните хладилници, така де!
ЯНЧО, трам тарарам

P. S.
Хубаво е, че детските фигури са само две и няма дори намек за онази стара холандска поговорка: „Морякът, като се завърне у дома, най-добре да не брои децата“.