НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЕВРОПЕЙСКИЯТ МОРСКИ ДЕН ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ
2018 Г. В БУРГАС

Сигурно знаете и имате някакви планове, но за всеки случай можете да направите своето собствено морско събитие незабравимо, като го свържете с Европейския морски ден (ЕМД) 2018 г.
Всяка година до хиляда европейски морски специалисти както от публичния сектор, така и от корпоративния свят се събират в европейски пристанищен град, за да обсъдят най-новите новини в областта на морското дело и да формират бъдещи действия. Изданието от 2018 г. ще се проведе на Черно море в крайбрежния град Бургас. Бургас е избран за домакин на Европейския морски ден през месец май 2018 г. По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз тук ще дойдат представители на пристанища, корабоплавателна индустрия, клъстери, екологични асоциации, синдикати, научни и изследователски институции, местни, регионални, национални и европейски власти, за да обсъдят и предприемат съвместни дейности за развитие на морския сектор. Това е отлична възможност градът ни да покаже своя потенциал пред хора с власт и финансова мощ.
Но няма само един ЕМД. Серия от местни събития се организират в цяла Европа за широката общественост, така че много европейски региони с морска култура могат да се присъединят към тържествата и да изтъкнат жизненоважната роля на моретата и океаните за нашия живот и за икономиката.
Защо да не направите своя Европейски ден на морето?
За да се включите в тържествата, всичко, от което се нуждаете, е местно събитие проведено между април и юли 2018 г.
Европейската комисия ще подкрепи вашето събитие по различни начини, вие ще получите от ЕК редица промоционални продукти EMД като тефтери, плакати, флагове и екологични торбички за текстил.
Ще имате възможност да бъдете назначен за EMД „посланик“. Можем да поканим лице, представляващо вашето събитие, да дойде на конференцията EMД в Бургас и да представи Вашия проект. Снимките или кратките видеоклипове на събитието ви, могат да бъдат показани на конференцията.
Всичко, което трябва да направите, е да направите Вашето събитие известно, като кандидатствате преди 28 февруари 2018. Ще предоставите заглавието, датата и местоположението на Вашето събитие, неговата целева аудитория и кратко описание на това, как се адресира морската тема и как тя се насърчава. Ако Вашето събитие отговаря на двете условия (морска тема и време), то ще бъде прието като събитие „Европейски морски ден в моята страна“.
След това ще предоставите:
Преди Вашето събитие: подробна програма (уеб връзка).
След събитието си: 3 снимки от събитието и/или максимално 1-минутно видео (с разрешение за ползването им).
Какъв вид събитие?
Допустимите дейности могат да включват (списъкът не е изчерпателен):
- Инициативи за почистване на плажове
- Екологични действия
- Организирани екскурзии до градове и пристанища
- Семинари, конференции, семинари, изложби по морски теми
- Еко-турове и разходки в райони със значително морско наследство (културни, екологични), екскурзии с лодка- Посещения в морски музеи или бивши кораби, корабостроителници, пристанищни съоръжения
- Информационни дейности по морски умения или проекти за морски изследвания
- Информационни дейности за устойчив крайбрежен туризъм
- Информационни дейности за устойчиво управление на отпадъците (например рециклиране на риболовни уреди)
- Уроци по ветроходство (сърф) кайт сърфинг за деца, кампании за повишаване на информираността
- Клубове за четене, конкурси за изкуство, художествени изложби, фотоконкурси, танцови представления, улични представления, градски игри, представления, театрални постановки, концерти - докато морето е основната тема
- Образователни и художествени дейности за ученици
Университетски или училищни проекти
- Морски лагери за тийнейджъри
Организаторите могат да бъдат национални, регионални или местни органи; академични или изследователски институти; Неправителствени организации; пристанищни власти, морските музеи, клъстери, консултанти, предприятията; театри, центрове за изкуства; морски спортни клубове; МИРГ, рибари и т.н.

Повече информация тук:
https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/events-in-europe
https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/burgas-2018

Снимки Пресиян ПАНАЙОТОВ