НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОДГОТВЯ СЕ СЪВРЕМЕННА КАРТА НА СОЗОПОЛ, 2018
Световната картографска общност избра Созопол за провеждането на своята Седма международна конференция по картография и ГИС, която ще се проведе от 18 до 23 юни 2018 г. По покана на националната ни картографска асоциация (БКА), конференцията в Созопол ще премине под патронажа на Председателя на Народното събрание на Р. България. Тя е подкрепена и от Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Оценявайки тази отговорна подкрепа, ръководството на Община Созопол инициира създаването на съвременна едромащабна Туристическа карта`2018 на атрактивната територия на Южното Черноморие  и Крайбрежна Странджа. Картата-дипляна е двуезична и ще бъде издадена на български и английски език, в тираж 2500 екземпляра и ще се разпространи сред участниците в конференцията и страните - членки на Международната картографска асоциация (ICA). Тя ще бъде предложена и на многобройните туристи в Созопол през сезон`2018. Работата по нея  започна в края на 2017 г. от професионалния екип на КартГео - Троян и Геопан - Бургас.
Ето какво сподели ръководителят на екипа д-р Стефан Пейков от Геопан: „Картата е проектирана в трудоемкия мащаб 1:50000 и обхваща 1460 кв. км, като покрива изцяло територията на Община Созопол и съставните й селища, и части от съседните общини Бургас, Камено, Средец, Малко Търново, Царево и Приморско. Обектите върху картата са нанесени с максимална за мащаба точност. На значимите туристически обекти и възловите пунктове са посочени GPS координати, а изобразената географска мрежа позволява отчитане на координатите на всяка точка от нея. Картата ще бъде предложена за сертифициране според европейския картографски стандарт, за да отговаря на големия туристически интерес към Созопол и дава надеждна картографска основа за улесняване на общоевропейски проекти и туристически инициативи и практики.


Корица на съвременната Туристическа карта - дипляна на Община Созопол`2018.
В картата ще бъдат представени изградената инфраструктура и туристическият потенциал на Созопол с подробна общогеографска информация за целия район и с акцент върху функциониращата туристическа инфраструктура, основните културни и исторически забележителности, актуалните административни граници, стопанствата за ловен туризъм, както и уникалните защитени територии - планински зони в Странджа планина, резервати, защитени местности и природни забележителности”.
Картата се създава и издава в подкрепа на органите на местната власт и в помощ на държавни, общински и частни икономически субекти, на съществуващите туристически информационни центрове и музеи, представители на туристическия бизнес, граждани и гости на региона от страната и чужбина.
Отчитайки значението на конференцията и интересите на развиващия се туризъм, Созопол се представя на гърба на картата и с едромащабен план на общинския център Созопол (в М 1:15 000) и на съвременната туристическа инфраструктура, заедно с информационна част, която откроява природните и културните забележителности в района.
Интересът към пилотния проект на Община Созопол е голям. Все още съществува възможност заинтересованите от изданието да се включат и да го подкрепят с желаната от тях част от информационната площ на картата.
Очаква се изданието да бъде представено в началото на сезон 2018.