НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СКАЛА ЯХУ - СВЕТЕЩ НАВИГАЦИОНЕН ЗНАК
(BG099)

Yahu Rock light beacon (N4969)
Координати: 42°10.02`N 27°52.08`E

Светещият навигационен знак (по старата класификация - фар) Скала Яху е построен през 1929 г. върху надводната част на скала с това име, на 2,5 кабелта и на 69°.0` от нос Кастро. Няма точна информация за това как е изглеждал той, но очевидно е имал временна конструкция, защото през май 1931 г. Дирекцията на пристанищата и корабоплаването разпорежда да започне строителството на нова фарова кула върху скалите при Старо Василико (Царево). Построен е през 1932 г. и е модернизиран през 1955 г. Той е един от най-трудните за експлоатация и поддръжка по българското Черноморско крайбрежие, защото постоянно е изложен на прякото въздействие на морската среда, вследствие на което многократно е разрушаван или е понасял големи щети след поредния щорм.
През 60-те години на ХХ век фарът представлява кръгла железобетонна кула с желязна ажурна надстройка (височина от основата 9,8 м), която се извисява на 12,2 м над морското равнище. Тогава той излъчва пробляскваща червена светлина с периодичност 7.0 секунди (проблясък - 2.0 с, тъмнина - 5.0 с), която се вижда на далечина 4 морски мили.
В „Известия до мореплавателите“, издавани от Хидрографската служба на ВМС могат да бъдат проследени пораженията, нанасяни върху светещия навигационен знак от щормовете в тази част на Черно море и произтичащите от тях промени както в архитектурата му, така и в светлинните му характеристики: през януари 1992 г. е обявен за разрушен. През юли 1995 г. е съобщено, че знакът е възстановен, но вече е с друга конструкция и с друга харастеристика: жълта конусна бетонна кула с черна хоризонтална ивица, като върху кулата е издигната бяла метална тръба. Височината от основанието на върха на скалата е 10 м, а от морското равнище - 12 м. Светлинният сигнал е бял, често пробляскващ, като далечината на видимост остава 4 морски мили. През януари - февруари и юни - юли 2000 г. е обявяван за несветещ, а през февруари 2012 г. - за разрушен. Светещият навигационен знак е възстановен през 2014 г. и в наши дни представлява бяла метална колона върху пресечена четириъгълна бетонна пирамида на четиристенно основание и площадка на върха. Съоръжението е високо 8 м и се извисява 9 м над морското равнище. Излъченият автоматично светлинен сигнал е бял, пробляскващ, с интервал от 3.5 секунди (светлина - 0.5 с, тъмнина - 3.0 с). Фаровата глава е ЭМ-300. Светещият навигационен знак Скала Яху се поддържа от Военноморските сили.
Атанас ПАНАЙОТОВСветещият навигационен знак Скала Яху в наши дни. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ.
Светещият навигационен знак Скала Яху през 2007 г. е с различно оцветяване от обявеното през 1995 г. Снимка Евгений АЛАДЖОВ.
През 60-те години на ХХ век фарът представлява кръгла железобетонна кула с желязна ажурна надстройка. Графично изображение, публикувано в издание на Хидрографската служба на ВМС през 1969 г.
Светещият навигационен знак Скала Яху преди да бъде разрушен през януари 1992 г. Архив на „Морски вестник“.
Фарът Скала Яху (в документа: „външния фар при Царево“) угасва в началото на март 1941 г. и е „запален“ едва в края на Втората световна война. Фонд на Държавен архив - Варна.
През януари 1992 г. светещият навигационен знак Скала Яху е обявен за разрушен. Архив на Хидрографска служба на ВМС.
Възстановяването на разрушения светещ навигационен знак отнема почти три години. През 1995 г. е обявен като действащ. Архив на Хидрографска служба на ВМС.
Засега най-новата конструкция на Светещия навигационен знак Скала Яху успешно устоява на въздействието на черноморските щормове. Снимка Евгений АЛАДЖОВ.