НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВЪОРЪЖЕНИЕТО НА КУРСАНТИТЕ В МОРСКОТО
УЧИЛИЩЕ ПРЕДИ (ПОВЕЧЕ ОТ) ПОЛОВИН ВЕК

Морското училище беше най-голямото сухопътно формирование на Военноморските сили. Като такова и в предвид на различните ритуални задължения, кито му се възлагаха, много от характеристиките на военната служба в него бяха близки и идентични с тези на пехотата. Това определяше и вида на въоръжението на курсантите.
В края на петдесетте и началото на шестдесетте години на миналия век, масовото лично оръжие на всеки курсант е съветската, образец 1943 година карабина или винтовка, модификация на руската трилинейна пушка Мосин-Наган 1891. С шарнирно свързан сгъваем щик тя тежи 4 килограма и ползва боеприпас - патрон  с калибър 7.62/54 мм. В магазина й се побират 5 патрона. С нея може да се води прицелна стрелба със скорострелност до 10 изстрела в минута.
Един средностатистически курсантски взвод е от 24 курсанта и следователно неговата бой на мощ, въоръжен с тези карабини е 240 изстрела в минута.
С тези карабини курсантите започват своята единична подготовка, провеждат първите си стрелби, провеждат тактически учения на местността, полагат военна клетва, носят въоръжен караул и участват в парадни взводове и роти.
За увеличаване на бойната мощ на курсантския взвод на две от отделенията са зачислени съветски ръчни картечници ДП-27, а на третото - ръчна картечница РПД-1944.
Картечницата ДП-27 тежи 9,12 килограма без пълнител и ползва патрони  с калибър 7.62/54 милиметра. Патроните са поставени по 47 в дисков пълнител. Практическата бойна скорострелност на тази картечница е до 80 изстрела в минута.
Картечницата РПД-1944 тежи 7,4 килограма без пълнител и ползва патрони с калибър 7.62/39 мм. Патроните са поставени по 100 на лента навита в метална кутия Практическата бойна скорострелност на тази картечница е до 150 изстрела в минута.
Бойната стрелкова мощ на курсантския взвод, въоръжен и с тези три картечници достига 460 изстрела в минута. Неудобство е, че трябва да се носят два сандъка с различни боеприпаси и още трима курсанти се назначават като помощник картечари - носещи освен своите карабини и резервните пълнители за картечниците.
През месец юни 1963 г. винтовките и картечниците бяха предадени в складовете на флота и всички курсанти бяха въоръжени с полуавтоматична самозарядна карабина СКС-45.
Тя тежи 3,85 килограма и ползва патрони  с калибър 7.62/39 милиметра. Патроните са поставени по 10 на брой на пластина. Практическата прицелна скорострелност с тази карабина е 35 - 40 изстрела на минута. Бойната стрелкова мощ на курсантския взвод, въоръжен  с тези карабини достигна 960 изстрела в минута.
Шарнирно свързаният, сгъваем и сребристо оксидиран нож, и малкото тегло на тази карабина, я прави много ефектна и пригодна за тържествени армейски церемониали. Като такава тя продължава да се ползва от гвардейската рота на България.
През септември 1965 г. карабините СКС-45 бяха заменени с автомати АК-47. Той тежи 3,8 килограма и ползва патрони с калибър 7.62/39 милиметра. Патроните са поставени по 30 на брой в дъгов метален пълнител. Практическата прицелна скорострелност на този автомат е до 100 изстрела на минута. Бойната стрелкова мощ на курсантския взвод, въоръжен  с тези автомати, достигна своя максимум от 2400 изстрела в минута.
След втори курс курсантите се обучаваха в стрелба и с пистолети ТТ-33. Този пистолет тежи празен 0,850 килограма, а пълен с пълнител от 8 патрона - 0,940 килограма. Ползва патрони 7,62/25 мм. Скоростта на стрелба е до 25 изстрела на минута.
Пистолетът ТТ-33 се зачисляваше като допълнително лично оръжие на четвъртокурсниците, назначени за помощник-взводни командири и петокурсниците, назначени за старшини на роти. С такъв пистолет носеха въоръжен наряд четвъртокурсниците курсанти като дежурни на КПП и петокурсниците, като помощник-дежурни по училище.
В курсантските роти в началото на шейсетте години се зачисляваха и по 4 броя ножове в кании от снети от въоръжение карабини Манлихер. С тези ножове се въоръжаваха при застъпване в наряд дежурните по рота и дневални.
През 1965 г. след няколко злополучни инцидента с хулиганстващи младежи, на всички курсанти от военните училища, така и на тези от Морското училище, бяха зачислени лични никелирани, в никелирани железни кании, армейски ножове образец М-53. С тези ножове курсантите въоръжени излизаха в гарнизонен и домашен отпуск и ползваха при дежурство по рота и дневалство. В началото на седемдесетте години армейските ножове бяха заменени с курсантски морски кортици по образеца на офицерския морски кортик от 1951 г.

МИБЕЛ
Илюстрациите са от различни интернет-сайтовеСъветската, образец 1943 г., карабина https://reibert.info/threads/
Картечницата ДП-27 тежи 9,12 килограма без пълнител и ползва патрони  с калибър 7.62/54 милиметра.
Картечницата РПД-1944 тежи 7,4 килограма без пълнител и ползва патрони с калибър 7.62/39 мм.
Автомати АК-47 („Калашников“) тежи 3,8 килограма и ползва патрони с калибър 7.62/39 милиметра.
Самозарядната карабина СКС-45 тежи 3,85 килограма и ползва патрони  с калибър 7.62/39 милиметра.
Пистолетът тежи празен 0,850 килограма, а пълен с пълнител от 8 патрона - 0,940 килограма.
Нож в кания от снета от въоръжение карабина Манлихер.
Армейски ножов образец М-53.
Офицерски морски кортик от 1951 г.
Морски курсантски кортик, обр. 1970 г.