НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЦЕННО ДАРЕНИЕ В ДЪРЖАВЕН АРХИВ - ВАРНА, ЗА ИСТОРИЯТА
НА ОСМИ ПЕХОТЕН ПРИМОРСКИ ПОЛК

Само седмица преди Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май - Гергьовден, в Държавен архив - Варна, постъпи ценно и интересно дарение. Благодарение на Таня Ангелова, показваме на читателите на „Морски вестник“, два интересни документа на нейния дядо - Илия Зафиров Павлов.
Дарението е заведено в Държавен архив - Варна като частично постъпление № 1160 и съдържа: Албум със снимки на Осми пехотен приморски на Н.Ц.В. Княгиня Мария-Луиза полк (1936 г.) и Свидетелство от 1936 г. на Илия Зафиров Павлов (кандидат подофицер от 8-ма пехотна дружина).
Осми пехотен приморски на Н.Ц.В. Княгиня Мария-Луиза полк е образуван под името Осми пеши приморски полк с указ № 41 от 12 октомври 1884 година, като в състава му влизат Раховска № 12 пеша дружина, Провадийска № 16 пеша дружина и Варненска № 20 пеша дружина. На 1 декември 1920 година в изпълнение на клаузите на Ньойския мирен договор полкът е реорганизиран в 8-а пехотна приморска дружина. През 1928 година полкът е отново образуван от частите на 8-а пехотна приморска дружина и 16-а варненска жандармерийска дружина, но до 1938 година носи явното название дружина.
Интересна снимка, част от албума, показва края на строителството на Паметник-портала, месеци преди официалното му откриване.
Построяването на паметника-портал е по повод тържествата за 50 годишния юбилей от създаването на Осми пехотен приморски на Н.Ц.В. Княгиня Мария-Луиза полк и паметта на няколко хиляди паднали войници по време на войните през 1912-1913 и 1915-1918 г. Открит е официално на 15 Ноември 1936 г. с реч на Цар Борис III и панихида от митрополит Симеон.
Композицията на портала представлява триумфална арка с две странични крила и голям заострен отвор, обграден от два високи стълба. На предната част на стълбовете, на високи пиедестали, има две фигури надхвърлящи човешката височина - на войник (отляво) и на доброволец (вдясно). Скулптурните фигури са направени от Кирил Шиваров. На южния и северен фланг на предната част на паметника са гравирани три хиляди имена на офицери, подофицери и войници от Осми пехотен морски полк, паднали във войните за обединението на България. На двете крила вътре в паметника са гравирани две карти на България - едната показва битката на полка по време на Балканските войни, а втората - пътят на полка по време на Първата световна война. Има гравирани стихотворения, посветени на  полка, написани от Иван Вазов, Пенчо Славейков и Емануел Мутафов.
Интересна част от свидетелството са знаците на родовете войски - кавалерия, медицинска част, сапьори, пехота, флот, артилерия, инженерна част.
Донка НИКОЛОВА
гл. експерт в отдел „Държавен архив“ - Варна