НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ НАГРАДИХА УЧАСТНИЦИТЕ
В КОНКУРСА ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ЕСЕТА

В тържествената атмосфера бяха отличени участниците в конкурса за исторически есета, организиран от Военноморския музей и Щаба на ВМС по повод 140 години от създаването на Военноморските сили.
„Всяка година на този ден отбелязваме международния ден на музеите, но не всяка година отбелязваме 140 години от създаването на военноморските ни сили, което прави този ден забележителен”, с тези думи се обърна към гостите директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. „Няма нищо изненадващо, че в Нощта на музеите се намираме там, където  се преплитат миналото и настоящето, там, където се кове бъдещето”, каза в приветствие към гостите командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Според него младите хора анализират миналите събития и споделят, че държава, която има море и голяма река, трябва да има и флот, който да защитава тези граници, и се надява управляващите да се вслушат в думите на новото поколение.
Участниците получиха грамоти, безплатен семеен билет за посещение на Националния военноисторически музей и неговите филиали и книги  от организаторите на конкурса.
Отличеният на първо място Димо Савов от Силистра има и наградата на фондация „Кор Кароли“ - ваучер за  курс по основи на яхтинга. Той вече е приет за курсант в специалност „Корабоводене за ВМС” във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
За втора година сред първите попада и Момчил Димов от Кърджали.  Класираната на трето място Айсун Али учи в училището в село Черноочене, област Кърджали. Оттам участваха още няколко деца, тъй като преподавателят им  успява да ги мотивира за различни творчески изяви. Много от написалите есета са наследници на големи имена от родния флот от близкото и по-далечно минало. Те не само разказват за тях в рода си, но и на своите приятели за важността от познаването на миналото.
За да може повече хора да знаят своята история, контраадмирал Митко Петев подари на Военноморския музей 5 броя от фототипното издание на морската история на контраадмирал Иван Вариклечков. „Тя ще се използва от изкушените от историята, а ние в музея вече съхраняваме оригинала на това издание, подарен от наследниците на флотоводеца”, сподели директорът на музея д-р Мариана Кръстева.
„Участниците в конкурса ще имат възможност да видят морската столица откъм морето. Датата на плаването с катер на ВМС ще бъде съобщена допълнително”, уточни контраадмирал Петев. Есетата на участниците в конкурса ще бъдат публикувани в сайта на Военноморския музей.
ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК

Щурвалът за аварийно управление на торпедоносеца „Дръзки“ бе предпочитано място за фотосесии, а галюнът (корабната тоалетна) се превърна в катерушка.
Към колекцията от старинни оръжия интерес проявяваха посетители от всички възрасти.
Правенето на морските възли винаги предизвиква интерес.
И в късните часове опашката чакащи да се качат на борда на „Дръзки“ не намаля.
Нощта на музеите във Военноморския музей бе открита от д-р Мариана Кръстева и от контраадмирал Митко Петев.
Контраадмирал Митко Петев връчва наградите на отличения на първо място Димо Савов от Силистра - вече приет за курсант във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Екипът на БНТ очаква включване в ефир.