НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОЩЕНСКА МАРКА, ИЗДАДЕНА ОТ КОРАБА
„ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ПРЕДИ ПОЛОВИН ВЕК В
ГОЛЯМОТО ГОРЧИВО ЕЗЕРО

Пощенските марки и пликове, издадени от корабите, останали затворени в Голямото горчиво езеро в Суецкия канал през Шестдневната война между Египет (тогава ОАР - Обединена арабска република) и Израел (1967 г.), отдавна са известни на колекционерите по света. В различни публикации в интернет опитните колекционери дори предупреждават, че има вече и много фалшификати на оригиналите издавани през периода 1967 - 1975 г. Със съдействието на колегата Стоянка Савова-Хаджииванова - дългогодишен журналист във в. „Маяк“, приятел на „Морски вестник“, издирихме първата пощенска марка, издадена от българския кораб „Васил Левски“ (IMO 5377068) през 1969 г.
Корабът на Параходство БМФ се оказва единият от общо 14 плавателни съда, блокирани от бойните действия. Събраните по силата на обстоятелствата кораби скоро получават общото название „Жълтият флот“ (The Yellow Fleet of the Suez Canal, 1967-1975). След като се оказва, че ситуацията е без изход, капитаните и екипажите на блокираните през юни 1967 г. се събират през октомври с.г. на борда на британския кораб MELAMPUS (ІМО 5231501) и основават „Асоциация Голямо горчиво езеро” (Great Bitter Lake Association). Това е паметна проява на международната моряшка солидарност. Главните цели на асоциацията са взаимна помощ при необходимост, поддръжка и подкрепа на приятелските отношения между екипажите.
Идеята за издаване на собствени пощенски марки от „Жълтия флот“ принадлежи на капитана на чехословашкия кораб LEDNICE (ІМО 6904117) Иржи Кудрн. Върху първата серия, издадена по негова инициатива, са поставени инициалите на асоциацията: „G.B.L.A.” В интернет има достатъчно много информация за марките, издавани от корабите на „Жълтият флот“, както и за начина, по който те тръгват от Голямото горчиво езеро по всички посоки на света. А в експозицията на Военноморския музей във Варна са представени пощенски марки и пликове, използвани (и вероятно част от тях - издадени) от капитана на „Васил Левски“ к.д.п. Иван Сакъзов - брат на известния български маринист Милен Сакъзов (1903 - 1975 г.). Те са издадени през 1974 г.
Марката, предоставена ни от г-жа Савова-Хаджииванова, са изпратени от кораба „Васил Левски“ на 31 август 1969 г. до редакцията на в. „Маяк“. Марката е една, но е в четири различни разцветки. В писмото се посочва, че това е първата пощенска марка, издадена от българския кораб, както и това, че тя е посветена на 25-та годишнина от 9 септември 1944 г. („победата на социалистическата революция у нас“). Посочен е тиражът: 192 бр., както и авторът на проекта за марката: механикът Любомир Христов Лалев. Автор на информацията е радистът Йордан Илиев Ганчев, а достоверността й е потвърдена от капитана на „Васил Левски“ к.д.п. Коста Костов (светла му памет!) с неговия подпис, както и с два печата: единият е официалният корабен печат, а другият - пощенският печат на „Васил Левски“, направен специално за кореспонденцията, която се изпраща от борда през периода, в който той е закотвен в Голямото горчиво езеро.
През 1969 г. в. „Маяк“ има специална рубрика, посветена на 25-та годишнина от 9 септември 1944 г. и е нормално информацията за пощенската марка на „Васил Левски“ да се появи в тази част на вестника. Но тя не се появява там. По необясними причини, информацията изобщо не е публикувана. Нещо повече, през 1973 г., когато в „Маяк“ има специална кореспонденция от Р. Колев, озаглавена „Четири месеца в Горчивото езеро“, сведението за първата марка на „Васил Левски“ отсъства. Но има информация за пощенски марки, издавани от други кораби на „Жълтият флот“. Защо?
В разговор с инж. Георги Мугрев - дългогодишен кораборемонтчик и още по-дългогодишен варненски филателист, разбрах, че това, което сме получили в редакцията на „Морски вестник“, може и да не е пощенска марка, а само рисунка! Според него, пощенска марка имаме тогава, когато тя е подпечатана със съответното пощенско клеймо и е получена от адресата. Възниква въпросът дали разглежданата марка (марка е според писмото, изпратено до редакцията на „Маяк“) е останала само като идея без реализация. Към писмото до „Маяк“ няма пощенски плик, но пък е напълно възможно то да е пристигнало в редакцията, донесено на ръка от моряк от поредния сменен екипаж на „Васил Левски“.
Авторът на рисунката - механикът Любомир Христов Лалев, не се задържа задълго в Параходство БМФ и след като слиза от „Васил Левски“ си намира друга работа, по някои данни - в София. Така че нямахме възможност да издирим него или евентуално негови наследници. Не можахме да издирим и наследници на радиста Йордан Илиев Ганчев. Пощенска марка или само идея за такова издание - въпросът все още няма отговор и ще бъде чудесно ако някой от читателите на „Морски вестник“ успее да направи допълнение към темата.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Първата пощенска марка, издадена на борда на „Васил Левски“ (в четири разцветки) или само нереализираната идея - това е въпросът?
В писмото до в. „Маяк“ има два печата: единият е официалният корабен печат, а другият - пощенският печат на „Васил Левски“, направен специално за кореспонденцията, която се изпраща от борда през периода, в който той е закотвен в Голямото горчиво езеро.
Публикацията във в. „Маяк“ от 1973 г.
Писмото до в. „Маяк“, изпратено на 31 август 1969 г. от борда на „Васил Левски“.
Писмото до в. „Маяк“, изпратено на 31 август 1969 г. от борда на „Васил Левски“.
Част от поредния сменен екипаж на „Васил Левски“.
В експозицията на Военноморския музей във Варна са представени пощенски марки и пликове, използвани (и вероятно част от тях - издадени) от капитана на „Васил Левски“ к.д.п. Иван Сакъзов през 1974 г.