НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПЪТНИЧЕСКИЯТ ФЕРИБОТ CIUDAD AUTONOMA MELILLA (IMO 9216585)
В превод от испански CIUDAD AUTONOMA MELILLA означава „Автономен град Мелила“. Много български туристи в Испания, посетили Малага, са виждали кораба и даже са били на борда му за различни екскурзии. Това име на пътническия ферибот обаче е изписано на бордовете му от тази (2019) година. От 2001 г., когато е построен в корабостроителницата Bazan, Puerto Real, Испания, до миналата - 2018 г., той носи името FORTUNY. Регистриран е под испански флаг, а пристанището му на домуване е Santa Cruz de Tenerife.
Дължината на ферибота е 172,6 м,  широчината - 26,20 м, Gross Tonnage: 26916; Deadweight: 4834 t. Два дизелови двигателя с обща мощност 39 400 киловата му позволяват да развива скорост 23,5 възла. Приема на борда 1 250 пътници и до 140 превозни средства.
Защо е сменено името на борда? MELILLA е автономен испански град - задморска територия като CEUTA, разположен е в Северна Африка, в източната част на планинската верига Риф, на брега на Средиземно море, срещу бреговете на Иберийския полуостров. Граничи с Мароко. Мароканските претенции и към двата града са от много години, но без всякакъв резултат. Вероятно и смяната на името на ферибота е някаква форма на пореден отговор на тези претенции. Така или иначе, CIUDAD AUTONOMA MELILLA продължава да курсира между Малага и Мелила.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Иван САВОВ