НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОСТИЖЕНИЕ ОТПРЕДИ 65 ГОДИНИ, С КОЕТО ДНЕС МОЖЕМ САМО ДА СЕ СРАМУВАМЕ…
Разгръщайки вестник „Сталинско знаме“ (от 20 декември 1949 до 20 октомври 1956 г. Варна носи името Сталин, а официозът „Народно дело“ - името „Сталинско знаме“), срещаме голяма статия, илюстрирана със снимка: „Голям успех на сталинските делфиноловци“. За какво става въпрос?
Още при първото си за годината плаване делфиноловната флотилия на Сталин се завръща с рекорден улов: „703 делфина с общо тегло 10 982 кг делфинова мас и 3 000 кг филета за консумация“… 703 делфина са убити за четири дни и нощи! В кореспонденцията си от 16 юни 1955 г. Б. Огнянов не пропуска да уточни, че това постижение е факт и благодарение на умелото прилагане на „опита на съветските делфиноловци за стадна ловитба на делфини с помощта на гъргърова мрежа“… Представяте ли си каква стадна ловитба на делфини е имало в Черно море по това време? С или без съветския опит, Турция и Румъния едва ли са изоставали по броя на избитите делфини.
Разбира се, от позицията на изминалите 65 години е лесно да бъдем съдници. Днес дори тялото на един мъртъв делфин, изхвърлено на плажа, е сигнал за действие от страна на природо-защитниците. А тогава? Тогава делфиноловните кораби излизат постоянно на море, за да изпълнят задачата „да дадат на нашата кожарска индустрия извънредно ценния продукт, какъвто е делфиновата мас, и за консумация на трудещите се хиляди килограми вкусно делфиново филе“…
О времена, о нрави!
Атанас ПАНАЙОТОВ