НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„ЕСКАДРЕНИТЕ МИНОНОСЦИ В БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ“ (2)
Само преди няколко дни отбелязахме важна годишнина от историята на ВМС на България: 20 февруари 2020 г. 70 години от вдигането на флага на ескадрения миноносец „Георги Димитров“
По този повод публикувахме статията на адмирал Иван Добрев „Ескадрените миноносци в българските Военноморски сили“. Сега публикуваме нейното продължение. Статията е интересна, и както вече посочихме, тя е „Първият (и засега единствен) компетентно направен анализ по тази тема“.
В своите спомени, озаглавени „Ескадреният миноносец „Георги Димитров“ - начало на нов етап в развитието на Военноморския флот на България“, контраадмирал Иван Николов посочва: „Корабът беше школа за личния състав. Тук матросите придобиваха общообразователни знания, обща култура и ерудиция. Това им позволяваше впоследствие на продължат образованието си и да се реализират в страната по предприятия, заводи и учреждения, в селското стопанство като ценни специалисти, честни труженици и кадърни ръководители“ („Ескадреният миноносец „Георги Димитров“ във Военноморските сили на България (20.02.1950 - 14 май 1961), Военно издателство, С., 2004, с. 23). Като направим анализ на общообразователните знания, общата култура и ерудицията на кандидатите за професионални матроси днес, думите на контраадмирал Николов ни карат да се замислим за това каква школа са днешните ни кораби, или биха ли могли изобщо да бъдат такива.
Продължението на статията на адмирал Иван Добрев „Ескадрените миноносци в българските Военноморски сили“ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Атанас ПАНАЙОТОВ

Ескадреният миноносец „Георги Димитров“.