НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КАК КАПИТАН ЛЮДМИЛ ШИШКОВ ВЛИЗА С Х/К
„ДРУЖБА“ В ПРИСТАНИЩЕ БАТУМИ?

След лечение от левкимия във Военномедицинска академия в София капитан ІІ ранг Людмил Шишков излиза в пенсия. Той е увреден от преекспониране при лъчетерапия и е почти инвалид, но е с висок дух и не дава и дума да се спомене за ТЕЛК. Започва работа в Параходство БМФ като трети помощник-капитан. След известно време корабът му остава на ремонт в Пирея. По-късно започва работа в Черноморски риболов - Бургас. През 1986 г. от Черноморски риболов - Бургас организират улов на трицона и сафрид в югоизточния край на Черно море пред съветското кавказко крайбрежие. Заминават с два риболовни траулера тип „Балтик“ и хладилния кораб „Дружба“ като майка, на който ще се предава улова за „замoрозка“. Няколко дни уловът е много успешен, но излиза щорм със  силен вятър от планината. РК-тата щормуват на север, обръщат по вятъра и след това, за да не се отдалечават от района, срещу вълната.
Х/к „Дружба“ също щормува, но е празен, с малко замразена риба, не се държи добре срещу вълната и постепенно дрейфа към турски териториални води. На третият ден вече изнемогват. Особено в машината са изморени до смърт. Най-близкото пристанище е Батуми. Капитан Людмил Шишков  е влизал в порта преди години с ракетен катер и знае като на длан разположението на военния и рибарския кей. Решава х/к „Дружба“ да влезе в пристанището без разрешение пък каквото ще да става. Влизат и на най-малък ход се насочват към свободно място на рибарския кей. Приближават и хвърлят хвъргала с швартовите въжета. На кея някакъв капитан се развиква:
- Здесь нельзя! Арестовать буду!
- Льзя, льзя! - му отвръща по парлангото Шишков.
Аджарецът вижда как вълнението прехвърля вълнолома и преценява, че решението на българския капитан е правилно. Дава указания бреговите моряци да помогнат за ошвартоването на кораба. След като спускат трапа, командва:
-Капитана с документите на кораба при мен.
Капитан Людмил Шишков взема със себе си и старши помощника. Отиват при началника на порта.
- Капитан І ранг от запаса Челхадзе - представя се началник порта и подава ръка.
- Капитан ІІ ранг от запаса Шишков - казва капитанът на х/к „Дружба“ и също подава ръка. Вижда, че думите му малко смекчават ситуацията, бил е настроен за страхотно „конско“.
- Разказвайте как и защо влязохте без разрешение в пристанището - казва началникът.
- Риболувахме в открити води. Нашият хладилен кораб вземаше улова на два риболовни траулера тип „Балтик“ за замразяване. Щормът ни застави да влезем във ваши териториални води. Вече трети ден щормуваме и понеже сме празни, морето ни лашка ужасно. Екипажът изнемогва и тъй като като военен съм влизал в Батуми с ракетен катер, взех решение да влизаме и да приставаме. Ако не бяхме влезли сами, щяхте вие да излизате да ни спасявате като подадем сигнал за бедствие по радиото.
Като чува думата радио капитанът на порта трепва, нещо се сеща и казва:
- Минута по-скоро вашият радист да иска разрешение за влизане в порта! - написва няколко реда на половин лист и ги подава на Шишков.
Капитан Людмил Шишков подава листа на старпома и му казва:

Лейтенант Людмил Шишков, Атия, 1958 г. Личен архив на автора.
Лейтенант Людмил Шишков, Атия, 1958 г. Личен архив на автора.
Капитан Людмил Шишков (Люча) и Георги Калоянчев (Калата). Личен архив на автора.
Хладилният кораб „Дружба“ пред доковите камери на КЗ „Г. Димитров“ - Варна, 1970 г.
Хладилният кораб „Дружба“, нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ.
- Нали разбра какво трябва да се направи. Отиваш на „Дружба“ и изпратете грама. Като идваш, донеси и писмо от Поморие - и  му смигва. Старпомът се изнизва да изпълни поръчката. Като се връща, заварва началника на порта и капитан Шишков да пият чай и да си говорят за времената, през които са били военни и дава на своя капитан нещо увито в пакет.
-  Хорошо получилось, товарищи! Вече ви дадох официално разрешение за влизане в порт Батуми. Има още работа да се върши, то дружбата си е дружба, но и службата си е служба. Ще имате гранична и митническа проверка - и подава папката с документите на кораба.
- Благодаря сърдечно от името на екипажа на х/к „Дружба“ и лично от мое име за разбирането. - казва Шишков, вади от пакета бутилка коняк седем звезди „Поморие“, кутии шоколадови бомбони „Черноморец“ и щафета смядовска луканка и ги подарява на капитана на порта.
Прибират се на кораба с колата на капитана на порта. Не след дълго идва гранична и митническа проверка. Всяко зло за добро - поръчват шипшандър, зареждане с гориво и вода и правото да излизат в града по групи. Прогнозата за другия ден е оптимистична и капитан Шишков насрочва заминаване в 17.00 часа. След граничната и митническата проверка, продължила и с почерпка, малко след 17.00 часа х/к „Дружба“ напуска Батуми с продължителна сирена и се отправя за мястото, където ловуват РК-тата.
„Кавказкият рейс“ завършва успешно, като особено доволни остават моряците от хладилния кораб „Дружба“.
Траян ТРАЯНОВ