НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДА СИ СПОМНИМ ЗА КАПИТАН І РАНГ КИРИЛ ХАЛАЧЕВ
(1900 - 1972)

Днес, 22 август, се навършват 120 години от рождението на капитан I ранг Кирил Димитров Халачев - командващ българския ВМФ от 31 октомври 1947 г. до 31 август 1950 г.
Кирил Халачев е роден на 22.08.1900 г. в с. Равна гора - Варненско, в семейството на народни учители. Възпитаник е на Морските специални школи, участник е в Септемврийското въстание 1923 г., зад гърба му са смъртна присъда и почти 11 г. затвор. След излизането от затвора емигрира в СССР и участва в Испанската гражданска война като интербригадист-танкист. След поражението на Републиканците лежи във френски и български концлагери до 1944 г.
На 04.09.1944 г. бяга от концлагера в с. Дивдядово - Шуменско и нелегално идва във Варна. В разгара на събитията на 8 и 9 септември Кирил Халачев е един от ръководителите на събарянето на фашистката власт в града.
От октомври 1944 г. е назначен за помощник-командир на Морските войски и му е присвоено званието капитан II ранг. Макар и помощник-командир, той е инициаторът и ръководителят на всички революционни промени за изграждането и развитието на новия български ВМФ в следвоенния период.
От началото на 1947 до средата на 1950 г. той е командващ на ВМФ и му се присвоява званието капитан I ранг. Макар и за този кратък период, той неуморно работи и способства за неговото развитие като важен фактор за отбраната на страната. Морските войски стават ВМФ и преместват щаба си от София във Варна. Близките му контакти с изтъкнати военни специалисти и началници от този период му дават възможност да споделя и поставя важни въпроси за развитието и изграждането на народния ВМФ.
През август 1947 г. той е в състава на българска делегация начело с Г. Димитров, която води преговори в Москва с историческо значение за БНА и родния ВМФ. Съветското правителство взема решение да се предадат на България безвъзмездно 1 ескадрен миноносец, 2 големи преследвача на подводници (БО - большой охотник), 4 малки преследвача на подводници (МО - малый охотник) и 6 преследвача на подводници ОД (охотник дозорный). Освен това се решава да се изпратят за подготовка в съветски военноморски бази на български екипажи за подводници и торпедни катери. Започва подготовката за изграждане на съвременна брегова отбрана. Съветската страна дава съгласие за подготовка в нейни военно учебни заведения на български офицери. Това е резултат и от инициативността и настойчивостта на капитан I ранг Кирил Халачев, на неговия авторитет и влияние пред партийното и държавно ръководство.
Още на 21.09.1947 г. предадените за българския ВМФ бойни кораби хвърлят котва във Варненското пристанище. Макар и стари, те са добра основа за изграждането на родния ВМФ и истинска школа за подготовка на младите флотски командири и специалисти. Полага се началото на незабравимото българо-съветско военноморско сътрудничество, което десетилетия напред е в основата на изграждането и развитието на родния ВМФ.
Само краткото изложение до тук подчертава ролята и приноса на капитан I ранг Кирил Халачев за полагане основите на онова, на което ние по-късно посветихме своя живот и младост.
Един от основните проблеми през този период в изграждането на новия ВМФ е острата нужда от подготвени флотски кадри. Предприема се неговото масово попълване с командири-антифашисти. Но въпреки техния ентусиазъм, устрем и всеотдайност към флотската служба те нямат необходимата теоретическа подготовка и практически опит. Капитан I ранг Кирил Халачев добре разбира, че без опита и знанията на някои от старите подготвени кадри трудно ще се положат здравите основи на бъдещия ВМФ и гласува доверие на някои от най-изявените от тях.
През този период в страната протичат бурни политически процеси. Жертва на тях стават много видни и заслужели антифашисти, един от тях е и Кирил Халачев. През май 1950 г. от комисия на ЦК се извършва проверка на ВМФ и въз основа на нея започват значителни кадрови промени. Капитан I ранг Халачев е освободен от длъжност командващ ВМФ и изпратен за началник на тила на 3-та армия. Обиден, по собствено желание той напуска БНА. Основните „претенции“ към него са оставянето на „старите царски кадри “ на служба. От посоченото до тук се вижда, че те са неоснователни, но методът „Берия“ е в стихията си.
Трудно е да се систематизира и опише всичко за личния принос на капитан I ранг Кирил Халачев за изграждането и развитието на новия роден ВМФ, но несъмнено положените от него основи са оставили трайни следи десетилетия напред. За съжаление някои от неговите последователи не винаги отдават заслужено уважение и почит към неговото благородно и светло дело.
През 1972 г. той се разболява тежко от фатална болест и на 26 август бившия командващ ВМФ, смелият професионален революционер, интербригадист и борец за народна свобода почива. Революцията, затворът и войната му бяха дали опит, знания и воля, които за съжаление не бяха използвани достатъчно пълноценно за строителството на съвременен български ВМФ.
Светла му памет!
АВМУ-секция София и Клуб „Военни моряци“

1938 г. Кирил Савов, Стоян Кунчев, Кирил Халачев, Мирко Станков и Христо Дамянов - танкисти-интербригадисти.
1947 г. Капитан І ранг Кирил Халачев.
1948 г. Капитан I ранг Кирил Халачев.