НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
РЕТРО ФОТОРЕПОРТАЖ ЗА СЛУЖБАТА ВЪВ ВОЕННИЯ НИ ФЛОТ ОТ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА ХХ ВЕК
В колекцията на Яков Шустов се съхраняват малко известни кадри, свързани с военноморската ни история
Една страница във Фейсбук напоследък предизвиква интерес сред изследователи и любители на военноморската ни история: https://www.facebook.com/RuskiPhotoKuker/
Разбира се, там има и още много теми, но за „Морски вестник“ точно тези снимки, които сега публикуваме със съгласието на Яков Шустов (за което му благодарим!), представляват интерес. Ще се опитаме да коментираме тяхното съдържание, но това със сигурност ще бъде само един първоначален опит, защото е свързан с множество предположения, които могат да бъдат изяснени със съдействието на нашите читатели.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Торпедоносецът „Смели“ във Военноморска база Варна. Снимката е направена преди 19 май 1943 г., когато корабът с командир мичман І ранг (старши лейтенант) Петър Стилянов се обръща и потъва при силен щорм пред „Малаците“ - нос Св. Никола (пред днешния град Черноморец). От 36 души екипаж са спасени 21 души (двама от тях по-късно умират в болницата), на място загиват 15.
Част от екипажа на торпедоносец, сниман за спомен пред торпедните апарати. В средата вероятно е командирът на кораба. 40-те години на миналия век, Военноморска база Варна.
Част от екипажа на торпедоносец тип „Дръзки“, сниман вероятно след приемането на необходимия запас от въглища (до матроса с моряшката фланелка, вдясно се вижда кош с въглища). Застаналият прав офицер вероятно е командирът на кораба. По галуните може да бъде определен със звание лейтенант (дн. капитан-лейтенант). Седналият сред моряците младши офицер (мичман ІІ ранг - лейтенант) най-вероятно е механикът на кораба, който отговаря за приемането на горивото.
Част от екипажа на торпедоносец тип „Дръзки“, сниман по време на товаренето на запаса от въглища. Клекналите на първия ред са с лопати, а правите на втория ред са с кошовете, пълни с въглища. Снимката е направена във Военноморска база Варна, през 40-те години на миналия век. Сега в този район са щабът и част от корабите на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение.
Моряци, въоръжени като пехотинци и действащи като пехотинци. Това се случва по време на обучението им в новобранския център преди полагането на военна клетва. 40-те години на миналия век.
Ученици от Машинното (морско) училище на практика във Флотския арсенал, към края на 20-те години.
Моряци и кандидат-подофицери от Флота на Н.В. Снимката е направена върху купчина от каменни въглища най-вероятно в периода между Балканската война и края на Първата световна война. На баретата на един от кандидат-подофицерите се чете надпис „Надежда“, а след 1918 г. учебният крайцер остава в Севастопол и на практика не е в състава на Флота.
Ученици от Машинното (морско) училище се снимат за спомен със своя строеви командир (мичман І ранг) и с четирима от своите преподаватели, краят на 20-те години на ХХ век.
Част от екипажа на торпедоносец тип „Дръзки“, по време на т.н. „отрядни плавания“ - вижда се димът от димохода на преден кораб. На офицера (или на подофицера) с бялата тужурка се виждат пагони, а това ни насочва към периода непосредствено преди или след връчването на бойните знамена на Флота на Н.В. (19 декември 1937 г.), но не по-късно от лятото на 1944 г.
На баретата се чете надпис: „Черноморска флотилия“. Снимката е направена по време на Първата световна война, когато Флота на Н.В. се състои от: Черноморска флотилия, Дунавска флотилия и Беломорска флотилия.
През 40-те години на торпедоносците тип „Дръзки“ е поставен кош за наблюдател на върха на мачтата. От там е направена тази снимка с поглед към кърмата. Виждат се добре торпедният апарат, двете гребни лодки и (забележете!) - двата галюна (двете тоалетни). На повечето известни снимки от този период галюнът е един.
Студийна снимка на флотски подофицер, направена не по-късно от 1919 - 1920 г.
Кандидат-подофицер от учебния крайцер „Надежда“, сниман върху каменни въглища, преди 1918 г.
Курсант от Военноморското училище се снима по време на отпуск с приятели, 1 май 1945 г., Варна.