НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
40 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВАТА В БЪЛГАРИЯ ФЕРМА ЗА КУЛТИВИРАНИ МИДИ
През 70-те години на миналия век в Аквариума - Варна, колектив разработи биотехника и съоръжение за отглеждане на култивирани, черни миди. През 1980 г. „Океански риболов“ - Бургас, ДП „Черноморски риболов“ - Варна и Аквариума - Варна, сключиха споразумение-договор за построяване на съоръжения за миди  в акваторията пред местност Зеленка, която е в района на нос Калиакра. Съоръжението тип „Звезда“ е мека конструкция, чийто автор е проф. Асен Консулов.
За ръководител на обекта или първата в България ферма за производство на култивирани миди бях назначен аз - Веселин Венков. По това време бях вече дългогодишен водолаз и близо 7 години бях помощник на семейство Асен и Ценка Консулови в разработката на биотехниката и съоръжението. В края на годината бяха спуснати бетонни котви за осем съоръжения - инсталации тип „Звезда“. За брегова база бе използвана постройката на талян „Зеленка“, след което се сглобиха две нови дървени постройки. Назначени бяха работници от с. Българево, но авторите не бяха доволни от работата им. Затова бяха привлечени момчета от Варна.
Много труд се вложи и усилия, но не се постигна планираният резултат. Инсталациите имаха много слабости, биотехниката - също. Тази ферма просъществува пет години. Но въпреки всичко бе сложено началото и бе извлечен извод - с усъвършенстване на съоръжения и биотехника, само това е начинът за добив на миди за консумация - култивирани. Ще се повторя: въпреки неуспехът, бе поставено началото на нова морска дейност - мидовъдство или още марикултури. И това е факт - по Черноморието отдавна съществуват много ферми за миди и на пазара има предлагане по всяко време. Началото, независимо в каква област, винаги е трудно.
Веселин ВЕНКОВ -
морелюбец, Варна

Снимката на щормоустойчивата инсталация за култивиране на миди в района на залива на нос Калиакра - 1982 г., е  направена от борда на този вертолет, който представихме на читателите на „Морски вестник“ преди година: 2 февруари 2020 г. Преди 40 години сме имали и вертолет за контрол на околната среда на море
Коментар на доц. д-р Ценка Консулова от Института по океанология към БАН във Варна по повод на предоставената ни от нея снимка: „Снимка от хеликоптера, предоставен ни от РИОС, Варна на щормоустойчивата инсталация за култивиране на миди в района на залива на нос Калиакра - 1982 г. мисля, че беше. Капитанът на хеликоптера, по моя спомен, се казваше Денко. Фотографът ни - Стефан Жечев. Асен Консулов и моя милост бяхме на борда на хеликоптера“.