НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В КОПЕР И СОЛУН, ЛЯТОТО НА 2002 Г.
В памет на к.д.п. Владимир Даскалов
На 1 март 2002 г. бях изпратен на кораб „Виден“, който трябваше да направи едномесечен ремонт в КРЗ  „Флотски арсенал“. Корабът ми бе добре познат. Когато се качвах на трапа, се срещнах с моя съвипускник и по щастлива случайност Капитан на кораба. Той слизаше, а аз се качвах. Изненадан да ме види, Владо ме запита какво ме води на кораба? Казах му, че идвам за втори механик. От април до към края на юли същата година имах удоволствието да бъдем заедно.
Понякога  вечер след вахта отивах в кабината му на по една бира. Припомняхме си годините, прекарани в една рота и в едно помещение цели две години, както и житието, битието си след като напуснахме училището. Вярата на родителите му и най-вече на баща му в един утопичен  идеал, го обричат на нерадостно детство. Заедно с него за пръв път посетих Грузия, Словения и Гърция .Той минаваше в близост до островите както в Егейско, така и в Йонийско и Адриатическо море, използвайки умело теченията така, че в свободното от вахта време, можех да ги виждам от близо.
Няколко пъти, когато имаше възможност, излизахме заедно. Ходихме до един от металургичните заводи в залива на Вромос, в Копер до православната църква, а когато бяхме в Немруд бей, отидохме до близкото село Чакмакли и се спуснахме на плажа, за да се окъпем. Но от многото пристанища, които посетихме, най-приятни останаха спомените ми от Копер и Тесалоники.
Историите, които ни се случиха първите дни и месец след излизането ни от ремонт (за една предишна история с този кораб, вече бях писал), са си цял разказ, но за тях - друг път.
Словения има малко повече от 46 км излаз на Адриатическо море, но за това пък в един от най-големите и най-красивите заливи в - Триесткият. На това крайбрежие тя има три красиви града - Копер, а на запад от него - Изола и Пиран. Последните два  са малки  рибарски и туристически селища. Копер е единственото пристанище на Словения. То е и най близкото пристанище за съседните страни - Унгария и Австрия. Ако влизате в Копер по море вечер, докато зад вас остават светлините на Венеция, то от ляво ще видите светлините на Риека, Монфалконе и пред Вас - Копер. Тази незабравима гледка имах удоволствието да преживея, когато в края на юли 2002 г. с „Виден“ отивахме да товарим скрап от Копер за Солун. Нямам намерение да разказвам за забележителностите на този град, където венецианското и австрийското минало надничат от всеки ъгъл. Те, както и самото крайбрежие, трябва да се видят и да се усетят. Ще разкажа за това, което тогава ми направи впечатление. И ме караше да се замисля…

Пълния текст на този спомен на о.з. капитан І ранг Евгени ЦЕНОВ (в PDF-формат)
можете да прочетете тук.

Капитан далечно плаване Владимир Даскалов обсъжда предстоящия рейс на м/к „Йорданка Николова“ със старши помощник-капитана Огнян Стоянов, 1988 г.
Бъдещият капитан Владимир Даскалов като курсант-мичман, випускник на ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Моторният кораб „Виден“, 1978 г.