НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Ретро фоторепортаж:
НА ПЪРВОМАЙСКА МАНИФЕСТАЦИЯ ВЪВ ВАРНА
ПРЕДИ 55 ГОДИНИ

Честит празник, морски труженици!
Със съдействието на колегите от Държавен архив - Варна, във Фонд 616 (ДП „Българска фотография“) успяхме да издирим кадри от първомайска манифестация във Варна от преди 55 години. На повечето от кадрите се вижда, че дефилират служители на Параходство БМФ. Обръщаме вниманието на читателите на „Морски вестник“ и върху трите снимки, на които се вижда компания от четирима души: трима кавалери и една дама. Двама от тях разпознахме веднага: Благовеста Карнобатлова (по-късно проф. Благовеста Карнобатлова - Добрева) и Стефан Циганчев. Две от най-големите имена не само на Варненската опера, но и с международен авторитет и признание!
Родената на 24 януари 1936 г. във Варна Благовеста Карнобатлова през 1960 г. завършва Държавната музикална академия в класа на професор Илия Йосифов. Дебютира на родната сцена на Варненската опера. Специализира в Милано през 1965-66 г. при оперната певица и педагожка Мерседес Льопард. Продължава да пее на варненска сцена до 1966 г., когато се присъединява към състава на Софийската опера.
Стефан Циганчев (14 април 1929 г. - 17 април 2006 г.) е роден в Свиленград, но веднага след казармата постъпва в хора на Варненската опера, а от 1953 г. след успешно издържан конкурс става и неин солист. През периода 1966/1967 г. специализира в Москва в Большой театър. Там му предлагат договор, който той отхвърля с думите, че никъде не може да пее така, както в родината.
Именно 1966-та година е тази, в която двамата големи творци се засичат на сцената на Варненската опера. Тези снимки фиксират именно този период от техните биографии. Приканваме нашите читатели, които могат да идентифицират другите двама мъже от трите снимки, да ни пишат. Почти е сигурно, че и те са от състава на Варненската опера.
МОРСКИ ВЕСТНИК