НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ТАКА РАЗКАЗВАХА МОРЯЦИТЕ: НО, НЕ ПО ЖОРЖИ АМАДУ (5)
Имаше в състава на пътническия ни флот три - четири недоразумения на родното ни корабостроене, които упорито изпълняваха народно-стопанския план, превозвайки през лятото пасажери от Варна до Истанбул и обратно. За тези „круизи“ се носеха легенди, но имаше и много слухове, които бяха, меко казано, силно преувеличени!  
Съгласно силата на нормативните документи, вторият помощник-капитан отговаря за изправността и поддръжката на корабните спасителни средства. Освен това, преди всяко отплаване в рейс, под ръководството на старши помощник-капитана, се провеждат учебни тревоги и запознаване на пасажерите със сигналите и местата за евакуация в спасителните лодки. Абе, също както стюардесите по самолетите преди полет, докато рулират по пистата, само че по-бамбашка!
Ролята на екипажа е да асистира пътниците при евентуални критични ситуации, а всяка лодка си има назначен по старшинство офицер, като се започне от Капитана и стигне до поредния помощник-капитан, в зависимост от броя на лодките.
Та при една поредна тревога и заемането на местата в лодките от екипажа, вторият офицер започнал да препитва за знанията на асистентите по отношение обгрижване на хората в лодката. На празнотите в задълженията, вменявал съответните допълнения и така стигнал до Пуфа, камериерката.
Пуфата преглъщала като мисирка, поглеждала като в училище, някой да подскаже и декламирала задълженията си. Вторият офицер, строг но справедлив, най-сериозно следял за видимо наизустените точки и запетайки и в един момент прекъснал монолога:
- А кой приготвя кафето на Капитана?! ...

Пълния текст на разказа на капитан Росен ЛОДОЗОВ
(в PDF-формат) можете да прочетете тук

Капитан Росен ЛОДОЗОВ.