НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДНЕС Е ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ИЗДИГАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКИЯ ФЛАГ И ПРИСВОЯВАНЕТО НА ИМЕ НА
НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯ КОРАБ № 421

- Кръстница на кораба ще бъде изгряващата холивудска звезда Мария Бакалова
- Влекачите на Параходство БМФ АД „Кастор“ и „Алкаид“ извършиха буксировката на № 421 от КРЗ „Флотски арсенал“ до Пункта за базиране Варна безплатно

Днес от 11:00 ч. в Пункта за базиране Варна ще се проведе тържествен акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на военния научноизследователски кораб с бордови номер 421 - „Св. св. Кирил и Методий“. Корабът е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт (БАИ). Кръстница на кораба ще бъде изгряващата холивудска звезда Мария Бакалова.
Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.
Корабът ще осигурява и практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. Ще извършва и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.
Параходство БМФ АД подкрепи придобиването на първия български военен научноизследователски кораб като извърши безплатно буксировката на № 421 от КРЗ „Флотски арсенал“ до Пункта за базиране Варна със своите влекачи „Кастор“ и „Алкаид“. Подробен фоторепортаж от това събитие публикуваме днес.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Фоторепортаж на Иво ТАНЕВ