НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КАВАРНА ПО ВРЕМЕ НА КРИМСКАТА ВОЙНА
В началото на Кримската война (1853-1856 г.) Каварна е малко градче, по-скоро село, разположено в горната част на дере спускащо се към морския бряг.
След подписването на търговската конвенция от 16 август 1838 г. в Балта Лиман (край Константинопол) между Обединеното кралство и Османската империя и премахването на османския държавен монопол върху търговията със зърнени храни, Черно море се отваря за световната морска търговия. Това се отразява и на Каварна, която заедно с Балчик, участват в износа на зърнени храни от Добруджа. В двете градчета са открити търговски агенции, изградени са складове (магазии) за зърнени храни, откъдето те се товарят на ветроходни кораби за износ в Константинопол (Цариград), Егейските острови, Триест, Марсилия и Лондон.
В книгата „Наръчник на Източна война“ (Manuel de la guerre d'Orient) намираме следното описание на Каварна в началото на Кримската война (1854 г.):
„Каварна, в силна позиция, има пристанище, добре защитено от северните ветрове и посещавано от търговски кораби. Отстои на около 12 километра от Балчик. Някога турците са построили там цитадела, която е обсадена и превзета от унгарския крал Ладислав. Просто село преди 15 години, Каварна се разраства, откакто правителството предостави свобода за търговията със зърно“ [1].
В своята книга „Лоция на Черно и Азовско море“ (Pilote de la mer Noire et de la mer d'Azov, 1850) Жак-Виктор Едуард Тетбу де Марини, генерален консул на Нидерландия в Одеса, пише:
„Обширната дъга по българското крайбрежие между нос Свети Георги и нос Калиакра, намиращи се на разстояние 22 1/2 мили един от друг, се нарича Каварненски залив, където се намират и по-малките заливи Батова, Балджик и рейда на Каварна.
Село Каварна се намира в тясна долина, на 7 1/2 мили на изток от Балджик и на приблизително същото разстояние северозападно от нос Калиакра. Рейдът му служи и за подслон на плавателните съдове при лошо време, но тук те не са така подсигурени, както в Балджик, тъй като дъното не е толкова наклонено. Мястото за закотвяне е на същото разстояние от брега и на същата дълбочина като в Балджик“ [2]. …

Пълния текст на статията на Анастас АНГЕЛОВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

L'escadre franco-anglaise arrivant au mouillage de Karavarna, 26 Mars 1854. Dessine d'apres nature par M. L. F. Roux, L-t de Vaisseau du Marengo.
Kavarna, Helmuth Karl Bernhard von Moltke. Der russisch-turkische feldzug in der europaischen Turkei 1828 und 1829 dargestellt im jahre 1845 durch freiherrn von Moltke, Major im Koniglich Breuischen Generalstabe. Zweite Auflage. Berlin, Drud und Verlag von G. Reimer, 1877, Pl. No. 13. (Майор Хелмут Молтке посещава Добруджа между 1836 и 1839. От това време е и планът на Каварна).