НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БОМБА СМЕ, ВСИЧКИТЕ! (ВАРНЕНСКА ИСТОРИЯ С ПОУКИ НЕ
САМО ЗА ВАРНЕНЦИ)

На дванадесети август, навръх деня на водородната бомба, изпитана за първи път на тази дата - през 1953 г., на басейн „Приморски“ във Варна започна държавното първенство по скокове във вода, за всички полове и възрасти. В дисциплината „скок от еднометров трамплин“, възрастова група „Е“, участва и нашият най-малък внук (на снимката на почетната стълбичка - най-ситният). Той е само на пет годинки, но това не му попречи да спечели сребърния медал, в конкуренцията на виждате какви големи батковци. Вицешампион в олимпийски спорт, дето се вика! А колко славен път го чака занапред, защото си е избрал да стане изявен спортист и да постъпи като стипендиант в University of Pennsylvania, ни повече, ни по-малко! За него е прочел, на американски език, в диплянката на Penn от миналата година и е силно обнадежден. На български още не може да чете, но както върви, може и да не му потрябва. Забелязах, че често срещаното в американската лексика face yоu той си го превежда като „седни си на дебелия задник“ - това и новобългарските депутати вече го знаят.
Но нека се върнем на състезанието на басейн „Приморски“. След като победителите от първия ден си получили наградите и си правели селфита, отнякъде се появил автомобил за масово поразяване, и изсипал в басейна неизвестно количество хлорен препарат. Водата първо закипяла, после започнала да се изпарява и, както ми каза внучето, „Стана ми черно, и припаднах“. В интерес на истината, припаднал е чак след няколко минути, защото мама и татко бързо го извели навън и започнали да го заливат с вода. Потърсили помощ в медицинския пункт на близкия плаж, но там ги посъветвали… После позвънили на „Бърза помощ“, но оттам им казали, че щом става дума за отравяне на дете, те сега нямат педиатър и ако са с кола,  посъветвали ги да отидат в болница. От болницата, нарочно не казвам коя, че са много закачливи тези другари, ги посъветвали…, защото в момента нямали… Междувременно, вдишаният хлор се поразмил от изпитите течности, кашлицата преминала, митите многократно очи спрели да сълзят - и болният оздравял, почти винаги така става.
А как са се задействали всички дежурни служби и какви чудесии са ставали на басейна при този инцидент, можете да прочетете най-подробно в „Морето“ от 12.08.2021 г., без майтап.
Състезанието продължава и ако вицешампионът пак се прибере с медал, ще започнем да го учим да чете и на български. Дано загърби Пенсилвания, такива и на нас ни трябват, нали днес-утре някой ще се сети да ги натири, сценаристите и цялата кишава кохорта наоколо, и тогава кой ще ни пише сценариите!?
Дядо ЯНЧО писа.