НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОТ ПЕТРОВА НИВА ДО ФЛОРЕНЦИЯ
По повод 125-тата годишнина на организираното Тракийско движение в България, български картографи издадоха съвременна карта „Странджа - Петрова нива`2021“. Първите екземпляри на картата получиха участниците в тържествата на историческата местност Петрова нива, дошли за отбелязването на 118-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.
Още на другия ден дойде и първата оценка за новата карта. Проф. Теменужка Бандрова - председател на Българската картографска асоциация (БКА) и вицепрезидент на Международната картографска асоциация (ICA) съобщи решението на асоциацията изданието „Странджа - Петрова нива“ да бъде представено на предстоящата Международна картографска изложба в Италия. Най-големият международен картографски форум, който е мерило и ориентир за постиженията на съвременните геопространствени науки, ще се състои в края на годината в сърцето на европейското Възраждане - красивата Флоренция. Така начинанието на две реномирани картографски дружества ГЕОПАН - Бургас, и КАРТГЕО - Троян, ще измине необичаен път на признание. Той започва от Странджа, за да достигне Флоренция, а и много други места в страната, в Европейския съюз и по света.

Корица на картата „Странджа-Петрова нива”, която ще преоткрие една от най-старите европейски планини. Графичен дизайн: Алексей Асенов (Ваколов - Пловдив); въздушна снимка на историческата местност Петрова нива с долината на р. Велека, Странджа - Александър Иванов, Казанлък.