НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВАРНА СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ВЕТРОХОДСТВО
Приключва изграждането на лодъчния парк за предстоящото в морската столица Европейско първенство по ветроходство в клас Лазер, планирано за 02-09 oктомври т.г. в района на Морска гара Варна. С това и организаторите от Българската федерация по ветроходство, и СК „Черно море Бриз“, с домакинството на Община Варна, се подготвят за състезанието, което трябваше да се проведе през м. май, но беше отложено поради епидемичната обстановка.
Състезателните яхти ще излизат в морето от любимата на варненци и гости на града пешеходна зона на Морска гара, като това ще направи срещата с адреналина и емоциите още по-запомняща.
До този момент заявки за участие са подали 40 нации, като осем от тях са извън Европа - сред тях са САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур и др. Това разнообразие на представените морски нации се дължи на факта, че състезанието е открито, а интересът към надпреварата е голям сред цялата ветроходна общност. Вече пристигнаха няколко отбора, които ще провеждат подготовката си във Варна, опознавайки максимално спецификите на акваторията.
Варна се готви за това състезание от повече от три години, провеждайки три кръга от Европейската купа през 2018, 2019 и 2020 г., които бяха генерална репетиция както от организационна гледна точка, така и за нашите състезатели.
ILCA е един от най-динамичните и интересни класове. Достъпен за всички възрасти - от деца до ветерани, той е и най-практикуваният в световен мащаб с над 215 000 яхти. Надпреварата ще бъде в двата олимпийски класa за жени и мъже - ILCA 6 и ILCA 7, като така ще даде старт на новия олимпийски цикъл на подготовка за много нови състезатели, насочили поглед към игрите в Париж.
Виолина ЖЕЛЯЗКОВА, Снимки Христо Н. БОТЕВ