НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОЩЕ ЗА 52 425-ТОННИЯТ БЪЛКЕР STAR THETA
(IMO: 9266449)

Благодарим на всички, които реагираха на публикацията: 18 септември 2021 г.
Построен в Япония 52 425-тонен бълкер пристигна за натоварване във Варна-изток Най-важна за редакцията бе писмото на г-н Илко Тахрилов: „Корабът е построен не в Япония, а в корабостроителницата Tsuneishi Heavy Industries Balamban, Cebu, Philippines. Преди повече от 15 години бях супервайзер при строителството на точно такъв кораб, затова публикацията ми напомни за това време“...
За първата публикация ние ползвахме информацията в един авторитетен сайт:
https://www.balticshipping.com/, според който: Builder: Tsuneishi Shipbuilding - Tokyo, Japan. Но, както се казва в такива случаи, безгрешни няма! И последващата внимателна проверка показа, че г-н Тахрилов е прав. Благодарим му! Бълкерът е построен именно в Balamban, Филипините, в завода, който е филиал на известната японска корабостроителница. Той е представител на голяма серия еднотипни кораби, построени по проекта „Tess-52“ и е със строителен номер SC-038.
Това, което можем още да добавим е, че корабите от тази серия, пак по данни от специализирани сайтове, развиват скорост 14,5 възла, което за 52 425-тонен бълкер е съвсем прилично постижение. А на читателите, които любопитстваха какъв товар ще приеме STAR THETA (въпрос с понижена трудност за Варна-изток), на снимките това добре личи.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Фоторепортаж на Иво ТАНЕВ