НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОРАБЪТ VERA SU (IMO: 8611219) ЗАСЕДНА ПРЕД ЯЙЛАТА
Тази нощ регистрираният под панамски флаг моторен кораб VERA SU (IMO: 8611219) е заседнал пред Яйлата, вероятно след заспиване на вахтения кърмчия. Поне така показва графиката на курса му преди засядането. Българските власти са информирани за случая. Огледът показва, че на мястото на произшествието разлив на нефтопродукти засега няма. Корабът е натоварен с карбамид и е отплавал от украинското пристанище Южний в 20 ч. 27 м. на 18 септември по посока Варна. Корабособственикът вече е предприел мерки за спасяването, като първоначално се извършва подробен водолазен оглед.
Според директора на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев, който прави изследвания в района, корабът е заседнал точно срещу скалната църква Св. Св. Константин и Елена“ (43°25'56.0"N 28°32'24.1"E). Благодарение на него имаме и снимките, които представяме на читателите на „Морски вестник“.
Корабът е построен през 1983 г. като WALDTRAUT B в Damen Shipyard Gorinchem, Netherlands. Собственик и мениджър на VERA SU е турската компания Colak Shipping & Trading, Istanbul. Дължината му е 89,21 м, широчината - 12,5 м (3217 t DWT).
МОРСКИ ВЕСТНИК

„Морски вестник“ благодари на своите приятели Владимир Живков и на директора на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев за предоставената своевременна информация.

Курсът на кораба според: https://www.marinetraffic.com/