НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СПАСИТЕЛНИЯТ ПЛАН НА КОРАБОСОБСТВЕНИКА НА ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ VERA SU НЕ Е ОДОБРЕН
Спасителният план за освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU не е одобрен от отговорните институции - Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция „Черноморски регион“ -Варна, съобщи изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров по време на брифинг. След като се запознахме в детайли, не приехме частта с разтоварването на кораба в морето. В плана се предлага разтоварване поне на половината товар в морето. „Корабът превозва 3300 тона азотни торове, което означава около 1500 тона да се изсипят в морето. Товарът не е опасен, но не е най-доброто решение в защитената зона Яйлата да има такава концентрация на азотни торове“, обяви кап. Живко Петров.
Кап. Петров уточни, че опасност от нефтен разлив не може да има, тъй като горивото е изтеглено във вътрешни цистерни. Планираната за днес операция за претоварване е осуетена, тъй като районът не позволява да се позиционират два плавателни съда - плаващ кран и баржа, които да застанат до заседналия кораб.
„Извършването на огледи продължава, като се търси най-оптималният вариант за действие. Големите опасения идват от евентуално рязко влошаване на времето, което може да доведе до разбиването на кораба в скалите. Дори и да се изхвърли товарът от азотни торове в морето, опасност от екологична катастрофа няма“, категоричен бе изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“.
Цялостната операция по освобождаването на плавателния съд се извършва от корабособственика, наетата фирма и застрахователната компания на товарния кораб Vera SU. ИА „Морска администрация“ е контролен орган. Наше задължение в съответствие с гл. 14 на Кодекса за търговско корабоплаване е да разпоредим на корабособственика да освободи кораба си и да наблюдава и контролира процеса, за да не бъде допуснато замърсяване.

Носовата част на Vera SU здраво е „седнала“ върху подводна скала. Това е нанесло пробойни в носовите баластни танкове, които са пълни с вода и с това усложняват спасителната операция. Снимка Пенко ГЕОРГИЕВ.
Капитан Живко Петров. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК.