НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КОРАБА VERA SU Е ТЕХНИЧЕСКИ ОБЕЗПЕЧЕНО
Технически е обезпечена операцията по освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU. В изпълнение на заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, логистичният план е в действие и се изпълнява стриктно. Укрепен бе заседналият товарен кораб Vera Su с доставените вчера сутринта резервни котви. Целта е да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка. В действие влязоха пристигналите с кораба „Хидро 3“ водолази. Извършен бе водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката.
Направен бе и втори допълнителен оглед, при който е определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тонния плаващ кран „Антей“. Кранът, заедно с обезопасяващия влекач „Кастор“, вече действат в местността Яйлата. На палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост 1 тон всяка. Продукцията ще бъде извозена и складирана на Пристанище Варна-изток до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.
В хода на операцията е предвидено да има и втори кран, поставен на плаваща платформа, с който ще се прехвърлят товарите на баржа и ще се извозват. При достатъчното облекчаване на товара от заседналия кораб, ще се създаде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача. Ежедневно се правят проби на водата в района на местността Яйлата, които към днешна дата не показват наличие на замърсяване.