НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КАК ПРЕДИ 4 ГОДИНИ ЗАСЯДАНЕТО НА ЕДИН КОРАБ ПРЕД
ВАРНА ЩЕШЕ ДА ИЗТРИЕ ЗЛАТНИТЕ ПЯСЪЦИ ОТ КАРТАТА НА
БЪЛГАРИЯ

Необходимо въведение:
Печалният край на спасителната операция за заседналия пред Яйлата кораб VERA SU накара най-после един транспортен министър да заяви публично, че по отношение на търсенето и спасяването на море у нас царят е гол. Уви, не само в това отношение! Затова „Морски вестник“ предлага на своите читатели един документален разказ, поуките от който всеки може да си извлече сам. С тази публикация ние правим и поклон пред паметта на един наш приятел, когото неотдавна изпратихме в последното му плаване: о.з. капитан І ранг Ивелин КАЛОЯНОВ (1962 - 2021 г.).

ИСТОРИЯТА СЪМ Я КРЪСТИЛ: „ПИЯНИЯТ СЛАВЯНИН ОТ ТАНЗАНИЯ“
На 28.10.2017 г. съм нощна смяна и както си му е редът, си следя корабите по системата VT Explorer. Направи ми впечатление, че фериботът SLAVYANIN под флага на Танзания с дестинация Варна, след нос Калиакра се е отклонил от системата за разделно движение и се движи към военноморския полигон 6 (до болка познат…). Варна трафик също усетиха, че става нещо нередно и започнаха да търсят кораба по радиото, но без успех. Курсът на кораба без никакво изменение беше към Златни пясъци. Обстановката нарасна и извикаха т.н. капитан на пристанището, отрицателният герой Енчев.
На 2 мили от Златни пясъци най-накрая се получи връзката с кораба, като му беше заповядано веднага да направи поворот на ляво и да легне на курс 160. Корабът изпълни указанията. На въпрос от трафика кой е на мостика, се получи отговор „второй помощник“. На въпроса къде е капитанът, се получи отговор: „Капитан временно занят“. А къде е старпомът? - също: „Он временно занят“. Както и да е, в правилния момент на мостика се появи човек, който можеше да управлява кораба. Това се потвърди от последвалите му действия. Момчето (мисля, че беше само на мостика) изпълни всички указания на трафика: да подходи към поворотния буй, да легне на дрейф около него, а след това да се насочи за вземане на пилот. По едно време в ефира се включи някакъв ломотещ глас с твърдението, че е старпомът, но поради значителното заваляне нищо не му се разбираше.
В това време отрицателният герой Енчев вече беше на кулата на трафика и започна опити да командва Гранична полиция. Извика командира на дежурния катер на Гранична полиция и започна да му разпорежда да си задействат процедурите, да му окажат съдействие, да се изпратил катера за проверка на кораба и т.н. Командирчето го слуша, слуша, пък му каза: „Аз изпълнявам заповедите на моите началници. Обадете се в Бургас и каквото ми наредят, това ще изпълня“.
Като резултат от всичките неразбории, катер на Морската администрация взе двама гранични полицая, а пилотският катер качи пилот да изведе кораба до 4-та котвена стоянка. Всичко приключи със заставането на кораба на котва на 4-та котвена стоянка. Какво са открили полицаите на кораба не знам, но съм убеден, че е било поне 40-градусово. На следващия ден корабът застана на Фериботния комплекс.
Сега, защо смятам, че случката е интересна? Фериботът SLAVYANIN превозваше на борда си 40 вагона с газ пропан-бутан! Вярно е, че грунтът пред Златни пясъци е пясък, но когато един кораб, движещ се с 9 възла срещне брега, разместването на вагоните може да доведе до деформации, изтичане на газ, възпламеняване, взрив ... Като си спомня какво направиха два вагона в Хитрино, ми е бедна фантазията, какво биха направили 40. Курортният комплекс Златни пясъци можеше да е изравнен със земята!
Ивелин КАЛОЯНОВ

Фериботът SLAVYANIN. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Курсът на SLAVYANIN през нощта на 28 октомври 2017 г. Сините стрелки, подредени преди поворота, ясно сочат движението директно към Златните пясъци.
Капитан I ранг о.з. Ивелин КАЛОЯНОВ (1962 - 2021 г.).
Ами ако VERA SU беше танкер с пълен товар? Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ