НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗАРАДИ ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ VERA SU:
ОСВОБОДИХА ШЕФА НА „МОРСКА
АДМИНИСТРАЦИЯ”

Транспортният министър подозира саботаж и назначава одит по казуса
Издадена е заповед за освобождаването на шефа на Изпълнителната агенция „Морска администрация” заради заседналия пред местността „Яйлата“ кораб Vera SU. Това обяви служебният транспортен министър Христо Алексиев. Според него капитан Живко Петров не е успял да се справи със ситуацията и е проявил престъпна безотговорност. Мястото на капитан Петров ще бъде заето от капитан Венцислав Иванов. Той е ръководил структурата от 2004 до 2007 г. С това назначение по думите на министъра, ще бъде осигурена приемственост в действията на администрацията. Ще бъде освободен и временно изпълняващият длъжността директор на „Морска администрация“ - Варна, капитан Валентин Джамбазов, за непрофесионално поведение по време на инцидента с Vera SU.
Министър Алексиев подозира саботаж зад сигналите, подадени срещу служебното правителство за забавянето на действията по разтоварването и освобождаването на плавателния съд. „Имайте предвид, че докато съм министър, няма да позволя саботажи спрямо държавата - няма значение дали са с политически интереси, с лобистки интереси. Когато някои хора пишат сигнали против служебното правителство, те са против държавата си. За мен това са някакъв вид саботажи. Служебното правителство не се е забавило. Ние не сме пиратска държава и не може, като заседне някой кораб, още в първия ден да отидем и да го превземем. Нормално е да се даде разумен срок на корабособственика, за да може той да го изтегли. В момента, в който видях, че това не се случва, се намесих. Корабът беше задържан и е под контрола на държавата”, каза той.
По случая е назначен и одит, тъй като според Алексиев много процедури не са спазени. Имало и други пропуски. „Капитан Живко Петров понася отговорността… Те също не са спазили процедурата при разтоварването, а на своя глава са предприели друга. Аз изрично наредих да се спазват всички процедури, съгласувани с МОСВ”, добави министърът.
Подготвени са няколко плана за действие, които ще осигурят спасяването на кораба, увери Алексиев. Опасенията са, че времето може да се развали.
„Горивото е източено. То представляваше сериозна опасност. Няма данни за сериозно изтичане на товара в морето. Колегите от МОСВ всеки ден са там и правят замервания. Ако има критична ситуация, ще реагираме. Освен околната среда, приоритет е и човешкият живот. Състоянието на моряците на борда и състоянието на кораба се наблюдава постоянно. Има създаден план за евакуация на екипажа, ако времето се влоши и плавателният съд се разбие“, каза още той.
Търси се „прозорец“ с по-добро време, за да може в акваторията да влезе кораб с кран, който да постави допълнителни котви, предоставени от ВМС. Установен е контакт с три компании за спасяване на кораби, които работят по план. Разработва се и вариант товарът да бъде изнесен с хеликоптери. Но и при него времето оказва своята роля.

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.
Капитан Живко Петров.
Като истински Дон Кихот капитан Никифор Герчев (светла му памет!) през последните две десетилетия се бореше с недъзите на българската система за търсене и спасяване на море. Уви, без резултат.
Инцидентът с Vera SU продължава да поставя въпроси, на които все още няма отговори.