НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КАПИТАН НИКОЛАЙ ЙОВЧЕВ НАВЪРШИ 90 ГОДИНИ
Днес, 7 октомври 2021 г., капитан далечно плаване Николай Йовчев навърши 90 г. „Морски вестник“ поздравява флотския ветеран и му желае здраве и активно дълголетие! Благодарим му за компетентните консултации, за авторските публикации и за моралната подкрепа на нашето издание!
Той е роден на 7 октомври 1931 г. във Варна. Завършва Народното военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна с т.н. „Вапцаровски випуск“. Назначен е за стажант-капитан на парахода „България“. Правоспособност „капитан далечно плаване“ придобива на 8 февруари 1960 г. Длъжността „капитан“ изпълнява на пътническия кораб „Поморие“, моторния танкер „ТУ-102“ (по-късно „Белослав“), гемията „Септември“, моторните кораби „Благой Касабов“ и „Камчия“ (по-късно „Галата“). От 1 април 1961 г. до 31 март 1965 г. е заместник-директор на Параходство БМФ по експлоатацията, а след това - директор на Дирекция „Корабоплаване“ при ДСО „Корабостроене и корабоплаване“. От 1967 г. е представител на Министерството на транспорта в Полша, а от 1968 г. е директор на ДИК (Държавна инспекция по корабоплаването) - София. От 11 ноември 1969 г. е генерален директор на СО „Воден транспорт“ - Варна. От 17 август 1989 г. е в Министерството на транспорта като директор по развитието на водния транспорт и председател на УС на фирмата „Параходство БМФ“ до края на 1990 г.
Капитан Йовчев е не само живата история на българското корабоплаване, корабостроене, кораборемонт и пристанищно дело през втората половина на ХХ век. Той е активен участник и с реален принос за възхода на Морска България през този период. Благодарение на него се появи и нашият предшественик - списание „Морски свят“, най-популярното българско морско издание за периода 1986 - 1992 г.
Честит юбилей, уважаеми капитан Йовчев!
МОРСКИ ВЕСТНИК

Капитан далечно плаване Николай Йовчев.