НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
AMIRA K. (IMO 5177339) - ЕДНО НАМИГВАНЕ КЪМ СЛУЧАЯ С VERA SU, НО ОТ 1969 Г.
Вероятно по повод засядането на VERA SU край Камен бряг, в няколко групи във Фейсбук поместиха снимка на заседнал кораб с обяснението: „Шкорпиловци 1970 г.“ (https://www.facebook.com/photo/) Да, мястото е Шкорпиловци, но годината е 1969-а. Със съдействието на доц. д-р инж. Траян Траянов установихме, че това е параходът AMIRA K. (IMO 5177339). Заседнал е на 19 януари 1969 г. по време на преход от турското пристанище Yarimca към румънското пристанище Constantza. Преходът се извършва под баласт, а времето рязко се влошава и вероятно след загуба на ход бурята изхвърля кораба на брега на Шкорпиловци (42.58N/ 27.55E).
От публикация във в. „Маяк“ научаваме, че екипажът на спасителния влекач „Нептун“ е оказал помощ при спасяването на моряците от регистрирания под флага на Ливан параход. И нищо друго… Доц. Траянов ни насочи към книгата на А. Беджев, Т. Пасков и К. Пасков „Приключения под водата (страници от подводните дневници)“ (Държавно издателство - Варна, 1971 г.). Там откриваме още две снимки на AMIRA K., които предлагаме на вниманието на читателите на „Морски вестник“. Вярно, има и още други две снимки, на които са показани действия на водолази с общ надпис: „Подводно рязане на метали с ръчна и пневматична ножовка“. Не е ясно обаче дали се отнасят към случая с AMIRA K., тъй като след тях са публикувани още две снимки на други заседнали кораби: „Анна Мария“ (гръцки, заседнал край брега в района на българо-румънската граница) и „Аячо Примо“ (италиански, заседнал пред фара на Шабла). Доц. Траянов си спомня за случая със заседналия край Шкорпиловци кораб: „После го рязаха на парчета и изтегляха (парчетата) с верижни трактори“…
А ето и още малко информация за AMIRA K. Параходът е построен като IRISH WILLOW през 1948 г. от William Gray & Co. Ltd., West Hartlepool (Sunderland), стр. № 1223. Дължината му е 92,7 м, а широчината - 13,4 м (DWT: 2210). Главният двигател е трицилиндрова парна машина с тройно разширение на парата (мощност 2310 к.с.). Тя е построена в същия английски град, но от компанията Central Marine Engineering Works Ltd., West Hartlepool. Скорост: 11,5 възла. От 1966 г. е собственост на ливанска компания, която му дава името AMIRA K.
МОРСКИ ВЕСТНИК

AMIRA K., заседнал край брега на Шкорпиловци и вече с частично нарязан корпус. https://www.facebook.com/photo/
AMIRA K., преди да започне нарязването на корпуса му. Снимката е публикувана в книгата на А. Беджев, Т. Пасков и К. Пасков „Приключения под водата (страници от подводните дневници)“ (Държавно издателство - Варна, 1971 г.).
Снимката е публикувана в книгата на А. Беджев, Т. Пасков и К. Пасков „Приключения под водата (страници от подводните дневници)“ (Държавно издателство - Варна, 1971 г.).