НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МИНОЧИСТАЧЪТ „ШКВАЛ“: 20 ДНИ НА МОРЕ И 2100 ПРОПЛАВАНИ МИЛИ В
СЪСТАВА НА SNMCMG2
Корабът участва в отработването на пълния спектър от действия по воденето на минна война в коалиционен формат
На 13 октомври, базовият миночистач „Шквал“ с бордови номер 62, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, се завърна от поредното участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2). Корабът застана в Пункта за базиране Бургас след близо 20 дни на море и 2100 проплавани мили в акваторията на Черно море.
За времето от 23 септември до 13 октомври т.г. корабът бе част от противоминната група, заедно с кораби от ВМС на Румъния, Турция, Италия и Испания. По време на плаването корабът участва в отработването на пълния спектър от действия по воденето на минна война в коалиционен формат. Екипажът на кораба имаше възможността да отработи противоминна операция с контактен трал в териториалните води на Република Грузия, както и различни сериали съвместно с корабите от групата. Беше проведено и учение от типа PASSEX с TCG Yildaram (F-243) от състава на ВМС на Република Турция.
Командирът на SNMCMG2, капитан I ранг Javier Nunez De Aparicio от ВМС на Испания изказа личната си благодарност на командира на кораба, капитан ІІІ ранг Христо Генчев за отлично изпълнените от екипажа на базов миночистач „Шквал“ задачи по време на участието му в групата.
През този период базовият миночистач „Шквал“ посети и пристанищата Батуми в Република Грузия и Самсун в Република Турция.