НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗАПОЧНАХА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ПЪРВОТО ПЛАВАНЕ НА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯ КОРАБ НА ВВМУ ДО АНТАРКТИДА
Завърши официалното посещение в Испания на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. двн Боян Медникаров, проф. Христо Пимпирев и г-н Драгомир Матеев - членове на Съвета за управление на научно-изследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. Целта на визитата бе координирането с испанската Армада на планираното плаване през следващата година на българския кораб в световния океан до Антарктида.
Първата среща бе в град Картахена. Тя се състоя на борда на флагмана на Кралската полярна флота - научноизследователският кораб „Хесперидес”. Командирът на кораба капитан ІІ ранг Карлос Гордон предостави много полезна информация за спецификата при плаване в Южния океан. Беше уговорено пресичането на пролива на Дрейк, най-бурните води на Земята, да стане съвместно на двата кораба.
Последваща среща се проведе в Мадрид, в Министерството на науката. Тя бе със заместник-генералния директор за научната инфраструктура Хосе Игнасио Моралес, адмирал Рубиен Родригес Пеня, капитан I ранг Карлос Перере Пери и изпълнителния секретар на Испанския полярен комитет проф. Антонио Кесада. Беше постигната договореност за испанска подкрепа за съвременно океанографско оборудване на българския кораб и изпълнение на съвместни научни проекти в Атлантическия и Южния океан. От особено значение бе координирането на дейностите по логистиката на българската и испанските антарктически бази.
Капитан-лейтенант
Георги НИКОЛОВ
Снимки ВВМУ

Момент от срещата в Министерството на науката, Мадрид.
Флагманът на Кралската полярна флота на Испания - научноизследователският кораб „Хесперидес”. Източник: https://upload.wikimedia.org/
Флотилен адмирал проф. двн Боян Медникаров, проф. Христо Пимпирев и г-н Драгомир Матеев в Картахена.