НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗАСЕГА: КРАЙ ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ VERA SU ВСИЧКО (ОСВЕН МОРЕТО) Е СПОКОЙНО
ХРИСТО АЛЕКСИЕВ: НАПРАВЕНА Е ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ЕВАКУАЦИЯ НА ЕКИПАЖА НА VERA SU
Вече е подготвена цялостната организация за евакуация на екипажа на заседналия кораб VERA SU в местността Яйлата. „Действията са превантивни, държавата трябва да има предварителен план и модел на поведение, а не да се чака последния момент“, коментира министър Алексиев. Състав от девет алпинисти и водолази са разработили два паралелни способа за евентуална евакуация - въжена линия тип „тролей“ и обезопасителна мрежа.
На брифинг на Кризисния щаб главният директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към Морска администрация-Варна Румен Николов отчете, че е извършена сериозна подготовка. Разработеният план е с два основни аспекта - недопускане на екологично замърсяване и евентуална евакуация на екипажа на заседналия кораб VERA SU в местността Яйлата.
Предвижда се укрепване на плавателния съд, както и допълнителни огледи, заяви Румен Николов. По думите му, няма промяна на позицията на кораба от момента на засядането. Вижда се процеп на носа на плавателния съд, но проникването на вода е слабо и не е довело да

Заседналият кораб VERA SU, заснет от дрона на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Добре се вижда мрежата, спусната от брега към палубата в областта на носа на кораба.
На преден план: флагманът на дрон-флотилията на Морското училище.
Вертолет на ВМС е в 30-минутна готовност.
нарушаване целостта на хамбара на кораба. Преди последващ опит за освобождаване на кораба, ще бъде извършен отново водолазен оглед.
От щаба коментираха, че държавата не разполага с техника за преместване на VERA SU. Водят се преговори и със специализирани световни фирми за морско спасяване, за да бъдат използвани, ако се наложи.
Има готовност за евакуация на екипажа, която може да се осъществи в рамките на 20-30 минути. Поддържа се непрекъснат контакт с екипажа и са осигурени провизии. Вече е изпратено искане за становище до собственика на кораба за евентуална евакуация, но той е отговорил, че моряците на борда са в безопасност.
ВЕРТОЛЕТ НА ВМС Е В 30-МИНУТНА ГОТОВНОСТ
да направи евакуация на моряците на кораба VERA SU, заяви военният министър Георги Панайотов. Той посочи, че началникът на отбраната и началникът на ВВС се облетели кораба, но заключението им е, че потенциално токсичният товар не може да бъде пренесен по въздуха, защото много близо до Vera Su има скали и силен порив на вятъра застрашава летците и вертолетите, които биха участвали в подобна операция.
ДРОН НА МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ СЛЕДИ СЪСТОЯНИЕТО НА ЗАСЕДНАЛИЯ ПЛАВАТЕЛЕН СЪД
Дрон от дрон-флотилията на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ следи от небето заседналия край Камен бряг кораб VERA SU. Морското училище е част от междуведомствения екип, сформиран с цел, намаляването на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд.
Решението корабът да бъде наблюдаван с безпилотни летателни средства е част от мерките за разрешаване на кризата. Конкретните действия бяха набелязани по време на среща на министрите, ангажирани с казуса. Летателните апарати ще извършват непрекъснато наблюдение на обстановката през светлата част на денонощието.