НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НОВИНИ ОТ ВМС И ОТ ВВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“
ПРОДЪЛЖАВА ЗАДГРАНИЧНОТО ПЛАВАНЕ НА ФРЕГАТАТА „ДРЪЗКИ”

Приключи прехода на фрегата „Дръзки“ (№ 41) от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби до военноморска база Суда, на остров Крит. Там корабът се включи в операцията по морска сигурност на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian“.
В периода 29 - 31.10.2021 г. се проведоха подготовка в базови условия, работни срещи между участниците и церемония по предаване командването на тактическата група. Освен фрегатата „Дръзки” в тактическата група е включена фрегатата „Спетсай“ от състава на ВМС на Република Гърция. Командирът на групата е капитан I ранг
Панагиотис Каравас от ВМС на Република Гърция.
На 31 октомври фрегатата „Дръзки“ напусна военноморска база Суда и започна изпълнението на задачи по наблюдение на надводната обстановка, осигуряване на безопасността на корабоплаването, както и съвместни тренировки между корабите в групата и кораби от държави в региона.
Участието на фрегатата № 41 в операцията по морска сигурност на НАТО „Sea Guardian“ ще продължи до 18.11.2021 г. Планирано е по време на плаването „Дръзки“ да посети пристанищата Александрия в Арабска република Египет и Хайфа в държавата Израел. При престоя си в пристанище Хайфа, членовете на екипажа на кораба ще имат възможност да упражнят правото си на глас в предстоящите президентски и парламентарни избори.

Фрегатата „Дръзки“ в открито море.
ПРОЕКТ НА МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ СПЕЧЕЛИ КОНКУРС ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
Проект на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ спечели конкурс за финансиране от фонд „Научни изследвания“. Средствата от фонда, който е към Министерството на образованието и науката, са за фундаментални научни изследвания и дейности за насърчаване и развитие на научните изследвания.
Проектът с име „Интегрирани безжични сензорни мрежи за диагностика на корабно електрообзавеждане“ се изпълнява от научен колектив (преподаватели, студенти, докторанти) на катедра „Електротехника“ на ВВМУ и учени от университетите Aalborg University (Denmark), Brno University of Technology (Czech Republic), Уральский федеральный университет (Русия). Ръководител на колектива е професор д.т.н. Николай Джагаров от ВВМУ.
Проектът е със срок на изпълнение три години, а грантът е 170 000 лв. Целта му е разработване и изследване на иновативни интегрирани безжични сензорни мрежи за диагностика на корабно електрообзавеждане.