НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
PRO MEMORIA: ЗАКЪСНЯЛ ПОКЛОН ПРЕД
КАПИТАН ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ НИКОЛАЙ ЙОВЧЕВ
(1931 - 2021 Г.)
На 31 декември 2021 г. в София е починал капитан далечно плаване Николай Йовчев. Той бе не само читател, приятел и автор на „Морски вестник“. Капитан Йовчев бе и сред нашите най-надеждни консултанти по въпросите на историята на гражданските морски дейности у нас през втората половина на ХХ век. Достатъчно е да напишете името му в търсачката на „Морски вестник“ и ще видите, че той е публикувал тук и много свои спомени.
През 2014 г. част от тези публикации обединихме в една книжка, озаглавена по негово желание „Море и хоризонти“. Започнахме обикалянето по морските фирми, за да съберем средствата, необходими за издаването й. Неприятно бяхме изненадани от неразбирането, което проявиха повечето от тях. Сумата изобщо не бе голяма, но явно и тези, които искаха спонсорство от същите фирми, не бяха никак малко… Единствено управителят на „Старгейт Меритайм“ ЕООД к.д.п. Андриян Евтимов ни окуражи и ние продължихме работа. С отпуснатата от него сума направихме почти на 100 % предпечатната подготовка и дори платихме авансово доставката на хартията, необходима за отпечатването на „Море и хоризонти“.
И спряхме до тук! Неразбирането, което срещахме при обикалянето на морските фирми, продължи. Отказахме се от идеята за издаването и в разговорите ни с капитан Николай Йовчев деликатно избягвахме темата. Той също „забрави“ за това. Но все пак миналата година нашата колежка Стоянка Савова - Хаджииванова, дългогодишен журналист във в. „Маяк“, предложи благотворителна разпродажба на картини от своята колекция, за да продължи набирането на средства за отпечатването на книжката. В подкрепа на идеята литераторът Ася Къдрева - дългогодишен директор на Книгоиздателство „Г. Бакалов“ - Варна, предложи като доброволец да направи последната редакция и корекция преди книгата да постъпи в печатницата. Уви, и този път ударихме на камък. Междувременно здравословното състояние на капитан Йовчев се влоши. Затова си позволихме само да го поздравим с неговата 90-та годишнина (7 октомври 2021 г.). …
И понеже при обхождането на част от морските фирми получавахме високомерния въпрос: „Че кой беше тоя, бе?“, си позволяваме да припомним: Той е роден на 7 октомври 1931 г. във Варна. През 1953 г. завършва Народното военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна с т.н. „Вапцаровски випуск“. Назначен е в Параходство „Български морски флот“ като стажант-капитан на парахода „България“, а след това и на парахода „Шипка“. Плава като помощник-капитан и старши помощник-капитан на корабите „България“, „Васил Левски“, „Балкан“, „Родина“, „Шипка“ и „Димитър Кондов“. Правоспособност „капитан далечно плаване“ придобива на 8 февруари 1960 г. Длъжността „капитан“ изпълнява на пътническия кораб „Поморие“, моторния танкер „ТУ-102“ (по-късно „Белослав“), гемията „Септември“, моторните кораби „Благой Касабов“ и „Камчия“ (по-късно „Галата“). От 1 април 1961 г. до 31 март 1965 г. е заместник-директор на Параходство БМФ по експлоатацията, а след това - директор на Дирекция „Корабоплаване“ при ДСО „Корабостроене и корабоплаване“. От 1967 г. е представител на Министерството на транспорта в Полша, а от 1968 г. е директор на ДИК (Държавна инспекция по корабоплаването) - София. От 11 ноември 1969 г. е генерален директор на СО „Воден транспорт“ - Варна. От 17 август 1989 г. е в Министерството на транспорта като директор по развитието на водния транспорт и председател на УС на фирмата „Параходство БМФ“ до края на 1990 г.
Капитан Йовчев бе не само живата история на българското морско и речно корабоплаване, корабостроене, кораборемонт, пристанищно дело и морско образование през втората половина на ХХ век. Той е активен участник и е с реален принос за възхода на Морска България през този период. Затова под формата на един закъснял поклон пред него предлагаме на читателите на „Морски вестник“ макар и недовършената му книжка „Море и хоризонти“. Надяваме се по този начин тя достигне и до онези, които спестиха жълти стотинки и отказаха да подпомогнат издаването й. Могат да я прочетат безплатно…

Сбогом, капитан Йовчев!

С неиздадената книжка на к.д.п. Николай ЙОВЧЕВ
„Море и хоризонти“ (в PDF-формат) можете да се запознаете тук.

К.д.п. Николай Йовчев (1931 - 2021 г.)
Корицата на „Море и хоризонти“.
1960 г., м/к „Васил Левски“. Николай Йовчев (вдясно) като старши помощник-капитан на капитан далечно плаване Иван Станчев (вляво).
1973 г. Генералният директор на СО „Воден транспорт“ к.д.п. Николай Йовчев връчва правителствено отличие на к.д.п. Тодор
Камбуров.
2012 г. Главният редактор на „Морски вестник“ Атанас Панайотов (вляво) и к.д.п. Николай Йовчев (вдясно) на изложбата , посветена на 120-та годишнина на българското търговско корабоплаване в Министерството на транспорта.