НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СЛУЖБАТА ВЪВ ВМФ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ХХ ВЕК (10)
Военните моряци от електромеханичната бойна част на базовия буксир № 332 („Юпитер“)
през 1973 и 1974 г.
Подновяваме рубриката, която започнахме през 2020 г. и продължихме през 2021 г. Ветеран от 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение - Варна, е успял да запази тези три снимки, одобрени от тогавашната военна цензура и публикувани в тогавашния флотски седмичник „Димитровска вахта“ през 1973 и 1974 г. На тях главни герои са военни моряци от базовия буксир „Юпитер“, тогава с бордови № 332 (по-късно № 221). Защо флотският седмичник отделя толкова голямо внимание на един кораб със спомагателно назначение?
Първо, това е един уникален по своите възможности кораб. Под безобидното определение „базов буксир“ всъщност се крие един наистина уникален и модерен за времето си аварийно-спасителен кораб, проект 700, произведен през 1963 г. в тогавашната Германска демократична република. В неговата документация е записано: „Буксирът може да се използва като океански спасителен кораб, като част от океанска аварийно-спасителна служба, може да оказва помощ на аварирали кораби и да вдига от морското дъно потънали плавателни съдове в Балтийско и в Северно море. В ледови период корабът може да се използва като ледоразбивач в средната част на Балтийско море. Може да троши плътен лед с дебелина до 20 см. Корабът може да се използва и за гасене на корабни пожари“… Океански аварийно-спасителен кораб-ледоразбивач! Вече 20 години след извеждането на „Юпитер“ мястото му в строя на ВМС остава празно!
Второ, през 70-те години на миналия век този кораб участва успешно в десетки аварийно-спасителни учения: национални и международни (със сили на Черноморския флот на СССР и на Военноморския флот на Румъния). Екипажът му многократно е обявяван за първенец в съревнованието със сродни формирования, а „Юпитер“ многократно получава званието „Най-добър кораб със спомагателно назначение във ВМФ“.
Предлагаме снимките със служебната информация, съдържаща се на обратната им страна. Със сигурност някои от читателите на „Морски вестник“ ще открият познати имена. Автор на снимките е тогавашният фотограф на седмичния вестник „Димитровска вахта“ Гарабед Арменак Мазлумян (светла му памет!). Почеркът на гърба на снимките е неговият. Гаро не беше добър граматик, но беше страхотен фотограф. Негова беше „привилегията“ да представя снимките за одобрение пред цензурата, която тогава се осъществяваше от отдел „СУВ“ („Скрито управление на войските“) в Щаба на ВМФ. Къде с вечните си арменски пинизи, къде със сериозни аргументи, успяваше да прокара по-голямата част от своите снимки през иглените уши на цензурата. Имало е защо!
Атанас ПАНАЙОТОВ

1 март 1974 г. Отличната електромеханична бойна част на „Юпитер“ с командир старши лейтенант Красимир Ласков (в средата). От командния състав се виждат лейтенант Николай Славов, по-късно първи командир на корабът-станция за размагнитване „Капитан І ранг Димитър Добрев“, както и главен старшина Нинко Нинов - командир на група мотористи.
21 септември 1973 г. Командирът на група мотористи старшина І степен Нинко Нинов - класен специалист І клас, предава своя опит на новите командири на отделения.
1 март 1974 г. В машинното отделение на „Юпитер“: Старшините ІІ степен Михаил Стоев и Димитър Пенчев, старши матросите Атанас Драгнев и Иван Урумов.