НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Във Военноморския музей:
ИЗЛОЖБА „ЗАЩИТНИЦИ НА БЪЛГАРСКИТЕ БРЕГОВЕ“
На 5 май (четвъртък) от 11:00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Защитници на българските брегове“, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война. Тя ще може да бъде разгледана безплатно още на следващия ден - 6 май, когато музеят ще работи с вход свободен по повод Деня на храбростта и Празника на Българската армия.
Изложбата проследява действията на различните формирования на Българския военен флот, които осигуряват морската защита на бреговете ни по време на Балканската война: бреговата артилерия, семафорно-наблюдателната служба и неподвижната отбрана - минозаградните действия и миночистенето.
Акцент в изложбата е първата българска морска победа, представена чрез оригинални снимки и артефакти на участниците в атаката срещу крайцера „Хамидие“, флага на учебния крайцер „Надежда“ и вахтените дневници на „Летящи“ и „Строги“. Сред любопитните експонати е орден „Стара планина“ I степен на командира на отряда торпедоносци капитан I ранг Димитър Добрев, връчен посмъртно за изключително големите му заслуги при планирането и осъществяването на военните операции през Балканската война и за проявено военно майсторство. Случилото се преди 110 години е представено и чрез отличията на  началник-щаба на Флота капитан II ранг Богдан Ганчев, артилерийската сабя на началника на артилерията на Варненския укрепен пункт генерал-майор Константин Кирков, медал за участието в Балканската война и орден „За храброст“ IV степен на командира на миноносеца „Летящи“ мичман I ранг Димитър Альов. Не е забравен и подвигът на всички онези храбри герои - обикновените матроси, които са бранели българските брегове, като е представено и тяхното бойно снаряжение.
Изложбата може да бъде разгледана до края на месец юли.