НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
АТАКАТА НА „ХАМИДИЕ“ - СТАРИ И НОВИ ФАКТИ, АНАЛИЗИ И
ИЗВОД

С настоящата публикация „Морски вестник“ честити 6 май - Гергьовден: Ден на храбростта и празник на Българската армия, на всички ветерани, които са били под знамената, и на всички, които днес са в редовете на Въоръжените сили на Република България.

За атаката на „Хамидие“ от нашите миноносци на 8.11.1912 г.: анализът на източниците - стари и нови, ми позволи да направя някои критични оценки, които ще изложа пред вас. Надявам се, че аудиторията е запозната с историята на атаката, затова няма да ви я преразказвам. Ще изложа отделни моменти от нея и факти, на които не е обръщано достатъчно внимание.
МЯСТО И СХЕМА НА АТАКАТА
В повечето публикации до сега се показват различни райони на атака­та. Атаката е единственият морски бой на нашия ВМФ, при това успещен. Смя­там, че е срамота да не можем да посо­чим района на атаката.
В „История на българите“ Том 5 [1] мястото на боя е източно от нос Шабла. Крайцерът се движи на юг (ре­ално той е бил на курс 29°). Около него хаотично обикалят нашите мино­носци и турските контраминоносци (Схема № 1).
В научното изследване на Воен­ноисторическата комисия при Щаба на армията „Войната между България и Турция“ Том 4 [2], районът на боя е южно от н. Калиакра и на паралела на Златни пясъци (Схема № 2).
Съществуват и други подобни грешни публикации.
Реших да възстановя про­­­клад­ката на отряда мино­нос­ци по Вахтения журнал на „Ле­тящи“ - флагманът [3], и да я сравня с картата от книгата на капитан ІІ ранг Г. Купов [4] …

Статията на Владимир ХРИСТАКИЕВ (1935 - 2013 г.), капитан I ранг от запаса, (в PDF-формат) можете да прочетете тук.


Бележка на главния редактор: На 9 ноември 2012 г., на организираната във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” научна дискусия на тема „100 години от победите на Българската армия в Балканската война”, капитан I ранг от запаса Владимир ХРИСТАКИЕВ представи в доклад резултатите от своите най-нови изследвания, свързани с първата голяма българска морска победа. Тогава той ми предостави дигитално копие на своето изложение и ми позволи да го публикувам в „Морски вестник“ тогава, когато преценя, че е най-подходящо. Но този файл буквално изчезна от моя дигитален архив и вече бях изгубил надежда, че ще мога да го открия. Не можех да поискам от автора второ копие, защото скоро след тази дискусия той се разболя тежко и отплава в отвъдното. Но файлът все пак се появи, архивиран от мен по погрешка на съвсем друго място. Може би неслучайно се появи именно в годината, в която отбелязваме 110-та годишнина от победите на Българската армия в Балканската война. Светла му памет на капитан Христакиев, написаното от него все пак ще стигне до аудиторията на нашето издание. Мир на праха му!

Схема № 1.
Схема № 2.
Владимир ХРИСТАКИЕВ (1935 - 2013 г.), капитан I ранг от запаса.