НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПИСМО ДО РЕДАКЦИЯТА НА „МОРСКИ ВЕСТНИК“ ОТ
ГЕОРГИ СТОЯНОВ - МЛАДШИ

Здравейте, приятели, читатели и почитатели на „Морски вестник“! Използвам трибуната на „Морски вестник“, за да потърся помощ по следния казус. През 2020 г. от жилище, в което живеех под наем в ж.к. „Дианабад“, гр. София, Столична община, изчезнаха ценни снимки от личния архив на моя дядо капитан I ранг Кръстю Т. Панчев в ролята му на командир на стражеви кораб „Дръзки“ от Първи дивизион противолодъчни кораби при посрещането на военния министър армейски генерал Добри Джуров във Военноморска база Варна, както и други снимки от семейния архив, а и документи.
Наскоро, след дълги разговори, бившият наемодател, собственик на въпросното жилище, призна, че ненадейно са се намерили снимки и документи в жилището една година след изнасянето ми от там в края на май 2021 г. Въпреки многократните ми молби да опише снимките и документите, които е намерил, въпросният господин отказва да стори това, както и до момента не е върнал снимките и документите, които твърди, че са намерени.
За мен лично остават съмнения, че е възможно част от снимките от въпросното посрещане да са попаднали в трети ръце. Моля за съдействието на приятелите и читатели на „Морски вестник“ за идентифицирането на тези снимки, при случаен досег с тях, както и за подкрепа за връщането им в семейния архив. Подчертавам, че не съм продавал, подарявал или разпространявал тези снимки. Във вестника публикуваме снимка на почти целия екипаж на СКР „Дръзки“ с дядо ми като негов командир и висшия офицерски състав - гости на базата, с цел по-лесното разпознаване на снимките.
Прилагам снимки (скрийншоти) на чат-кореспонденция, от която личат многократните молби през последните няколко дни да се върнат въпросните снимки и документи, които господинът казва, че са намерени. Нека всеки сам прави изводите за себе си. При желание въпросният господин може да получи право на отговор, към момента няма да се посочва неговото име. Към господина е отправена молба при липса на възможност за среща от негова страна да изпрати намерените снимки и документи по „Еконт“ до посочен от моя страна офис на тази куриерска фирма в гр. София.

С уважение,
Георги СТОЯНОВ - Младши

Бел. ред.: Всеки, който желае да се свърже с
г-н Г. Стоянов - Младши във връзка с този случай, може да му пише на адрес: georgi_stoyanov@ymail.com

На юта на стражеви кораб „Дръзки“, към 1975 г. Корабът е на рейд. Сред придружаващите армейски генерал Добри Джуров лица различаваме адмирал Иван Добрев - заместник-министър на отбраната, вицеадмирал Васил Янакиев - командващ ВМФ, капитан І ранг Нейчо Нейчев - първият командир на СКР „Дръзки“, а по това време - български флотски представител в Щаба на Обединените въоръжените сили на Варшавския договор. В средата е капитан-лейтенант (по-късно капитан І ранг) Кръстю Т. Панчев - командир на кораба. На втория ред, вдясно от вицеадмирал Янакиев, е капитан ІІ ранг (по-късно вицеадмирал и първи български моряк, достигнал до поста военен министър) Димитър Павлов.