НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПИСМО ДО „МОРСКИ ВЕСТНИК“: КОЙ СЕ ГРИЖИ ЗА
ПОДРАСТВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ СЕГА?

С искрено съжаление си спомням за нещо без политическа окраска, което беше изключително полезно за подрастващото поколение, но отхвърлено и забравено във вихъра на смяната на режима. Това беше НССТ - Народен съюз за спорт и техника, прераснал по-късно в ДОСО, а после в ОСО (Организация за съдействие на отбраната). В своите дейности те предлагаха на децата и юношите палитра от възможности да спортуват за забавление, състезателно и най вече екстремни спортове като летене, парашутизъм, стрелба с огнестрелно оръжие, леководолазна дейност, корабоводене, гребане, а и умения в областта на моделирането, електрониката и още какво ли не, дори и за професионално ориентиране.
Спомням си, защото аз участвах активно в много от посочените по горе дейности. Бях в градските отбори по плуване и гребане на НССТ, усвоих  умения в радиолюбителството, получих регламентирана леководолазна правоспособност, както и званието капитан на плавателен съд до 20 БРТ. И всичко това в рамките на посочената организация.
Създаването на такава разностранна организация извън партийната свързаност или от държавата, а може би от инициативна гражданска групировка с описаните по-горе дейности, би била изключително полезна за нашите деца и внуци, а и за държавата ни.
Д-р Иван СЪРБЯНОВ

Бел. ред.: „Морски вестник“ подкрепя написаното от нашия читател, приятел и автор д-р Иван Сърбянов. Фото-илюстрациите, които предлагаме, са от архива на нашия предшественик списание „Морски свят“ (1986 - 1992 г.) и са направени през 1986 г. На гърба на няколко от тях има щемпел: „СН. Любомир Христов, Габрово, ул. „Ивайло“, 13Г“. Всички изображения са от територията и акваторията на Общинския морски клуб „Адмирал Ушаков“ - Трявна. За съжаление, на гърба само на една от снимките - вертикалната, има ръкописен текст: „Момент от награждаването на най-малкия състезател по време на републиканското състезание по скоростно плуване за пионери, 1986 г.“
От публикуваните сега снимки, в „Морски свят“ е поместена само една - първата, на която си вижда тази част от двуетажната сграда, където е поставен надписът с името на морския клуб. Откриваме я в бр. 1, януари 1988 г. Там има интересна информация, част от която предлагаме на читателите на „Морски вестник“. Езерото, край което е построена сградата на морския клуб, е изкуствено, създадено е през 1961 г. В хангарите на сградата към края на 1987 г. има: четири скутера, плъзгач, две яхти, няколко чифта водни ски, леководолазни апарати и костюми, плавници. Каква ли е съдбата на това имущество след 1989 г.?