НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ЗА
НЕСЕБЪР

На 20 юни т.г. в Несебър се откри 8-та Международна конференция по картография и ГИС. Изборът на Несебър - древната Месемврия, за среща на международната картографска общност не е случаен. Несебър е град, част от Световното културно наследство на човечеството, поставено под егидата на ЮНЕСКО.
С изискан жест, националното ни книгохранилище поздрави участниците в международния форум и избора на Старинен Несебър за място на поредната среща на майсторите на карти и познавачите на геопространствените науки. Националната ни библиотека избра деня на откриването на конференцията, за да публикува на своята страница дигитална версия на  изложба „Несебър в картографски архиви и колекции II - XXI век“. В  картографски изображения на 36 пана и текст се проследява интереса на световната картография към древния град от II до XXI век. По този повод вицепрезидентът на Световната картографска асоциация проф. Теменужка Бандрова намери най-точните думи за инициативата на НБКМ, Община Несебър и ГЕОПАН - Бургас при откриването на изложбата в София: „Две хиляди години картография за три хиляди години човешка история“. Ето това може да бъде разгледано в страницата на Националната библиотека, достъпно с линка:
https://www.nationallibrary.bg/
Който има търпение, няма да съжалява!

По този повод е издаден и постер на английски език с подкрепата на Пристанище - Бургас ЕАД и Сдружение „Черноморска Странджа“ - Ахтопол.