НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Диого Хомем (Diogo Homem, 1521-1576) е португалски картограф - син на Лопо Хомем (Lopo Homem, fl. 1517-1532), официалният географ на краля на Португалия. През 1544 г., за извършено убийство, е заточен от краля на Португалия Жуао III (1502-1557) в Англия, а след това и във Венеция. Атласът: „Портолан, изработен във Венеция от Диого Хомем, португалски космограф“ съдържа 7 карти; петата е картата на Черно море.
Картата е ориентирана на север, с роза на ветровете в центъра, с 16 посоки на вятъра; в ляво красива роза с 32 посоки на вятъра; надписите по картата са по посока юг. Крайбрежието на Черно море е представено в златисто, розово, зелено и ръждиво. Картата е с изключително качество и красота.
Калиакра (Chaliacra), Варна (Verna), Несебър (Mesembre) и Созопол (Sisopoli) са изписани в червено. На картата са отбелязани и опасните за корабоплаването места - подводните рифове при Мангалия (Pagala) и Шабла (Losilosicho). Остров Света Анастасия (без име) е нанесен в  Бургаския залив в червено. В залива със знак „+“ са отбелязани удобните корабни стоянки.
Картата „Черно море“ е публикувана и в „Атлас на Средиземно море, Черно море и североизточната част на Атлантическия океан“, от 1574 г.
Анастас АНГЕЛОВ

ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ВЪРХУ КАРТАТА „ЧЕРНО МОРЕ“ НА ДИОГО ХОМЕМ ОТ 1572 ГОДИНА
Диoго Хомем, портуланна (морска) карта на Черно море, 1572 г. (Портулан, изработен във Венеция от Диого Хомем, португалски космограф). Френска национална библиотека „Галика“. https://gallica.bnf.fr
Диoго Хомем, портуланна (морска) карта на Черно море, 1572 г. (Портулан, изработен във Венеция от Диого Хомем, португалски космограф). Френска национална библиотека „Галика“. (Отсечка).