НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 110 ГОДИНИ ОТ
ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА МОРСКА ПОБЕДА

На 8 ноември 2022 г. по случай навършването на 110 години от първата българска морска победа - успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”, пред Военноморския музей във Варна се проведе военен ритуал. Строят на почетния караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна беше приет от заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев. Веднага след това Представителният духов оркестър на ВМС изпълни марша „Чеда сме ние на морето“.
На ритуала присъстваха областният управител на област Варна Марио Смърков, кметът на Община Варна Иван Портних, офицери от Щаба на Военноморските сили, командири на военни формирования от гарнизона, представители на Варненската и Великопреславска Света митрополия, на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, много ветерани. На борда на кораба-музей бяха строени членове на Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки“.
След словото на директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, пред Кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 г., бяха поднесени венци и цветя.
Връзки с обществеността на ВМС