НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЦИТАДЕЛА НА ВОЕННОМОРСКАТА НИ СИЛА, ХРАНИЛИЩЕ НА ФЛОТСКИТЕ НИ ТРАДИЦИИ
125 години Военноморска база Варна

След Освобождението от османско иго България няма и не строи крепости за отбрана на морския си бряг. Дори военния си флот тя започва да изгражда усилено не на морето, а на река Дунав. На Черно море е създадена не крепост, а пункт за базиране на военните кораби. Вместо цитадели, страната ни започва да създава морски традиции, а вместо крепостни зидове - поколения военни моряци с висок боен дух и с воля за победа.
Като пункт за базиране на кораби от военния флот на България, Варна влиза в морската ни история още преди официалното тържество в Дунавската флотилия на 12 август 1879 г., защото тук вече са плавателните съдове на Портовото капитанство. Институционално Морската част с щаб във Варна е създадена на 12/24 ноември 1897 г. с началник капитан ІІ ранг Пол Пишон - ръководител на френската военноморска мисия у нас.
От тук нататък всичко, което „прохожда” или „проплава” в историята на българските ВМС сили до средата на ХХ век, е свързано с пункта за базиране Варна. На 21 ноември 1897 г. е създаден Флотският арсенал. От 1898 до 1917 г. тук базира учебният крайцер „Надежда” - най-големият ни военен кораб до 1947 г. През периода 1907 - 1908 г. се полага началото на ударните сили на флота с шестте торпедоносеца тип „Дръзки”. Те постигат първата българска морска победа в нощта на 8 ноември 1912 г. срещу турския крайцер „Хамидие”. Те осигуряват постановката на първото ни ефективно минно заграждение, с което е постигната втората българска морска победа - на 25 февруари 1916 г. е потопен руският контраминоносец „Лейтенант Пущин”.
На 11/24 октомври 1912 г. тук, при престрелка с турския крайцер „Меджидие”, получава бойното си кръщение бреговата ни артилерия. В района на базата през 1916 г. е поставено началото на българската водосамолетна авиация и на подводното плаване в нашия флот. На 5 септември 1916 г. е извършен и първият ни морски десант с първото формирование на морската пехота - Портовата дружина. Пред База Варна е и първото бойно миночистене в нашия флот, а на 26 септември 1916 г. са дадени и първите жертви при тази опасна мисия. Така още в началото на ХХ век База Варна се утвърждава като цитадела на военноморската ни сила, а в периода между двете световни войни - и като хранилище на флотските ни традиции.
Тези две характерни черти за първото ни флотско съединение се доразвиват по време на Втората световна война и в следвоенните години, когато достига връх както в количествено, така и в качествено отношение. Тук служат най-големите бойни кораби в нашата военноморска история - ескадрените миноносци „Железняков” и „Георги Димитров”, тук се възстановява българското подводно плаване, поставя се началото на бреговите ракетни части.
През целия период от 1897 до 2022 г. Военноморска база Варна постепенно се развива в унисон със задачите, изпълнявани от българските ВМС сили в интерес на националната сигурност на страната ни. Днес тя има разгърната структура, чиито основни формирования изпълняват най-важните задачи за осигуряването на отбраната на морския бряг и водните граници на България, както и за защита на националните ни морски интереси извън териториалните води на държавата.
Преди 10 години корабните дивизиони на базата преминаха в състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби, но остават да базират тук и да получават всестранна логистична подкрепа за изпълнение на своите задачи. Тяхната история е неотделима част от историята на Военноморска база Варна до 2012 г. …

Пълния текст на тази статия на Атанас ПАНАЙОТОВ
(в PDF-формат) можете да прочетете тук.