НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗА ПОДВОДНИЯ ЗВУКОВ МАЯК НА НОС ШАБЛА И
ОЩЕ НЕЩО …

По повод 140-та годишнина на Хидрографската служба
Дейностите на Хидрографската служба (ХС) по навигационно-хидрографското и хидрометеорологично осигуряване силите на ВМС на  България през 70-те и 80-те години на ХХ в. се  разширяваха в  съответствие с развитие на тенденциите в осъвременяване на тактиката им в съвременните (тогава) условия. Това изискваше подмяна на средствата  за навигационно осигуряване, подобряване на системата за контрол  и  управление на информацията за тяхното техническо състояние.
Работата в това направление доведе до доставяне и монтаж  на нова  апаратура за главните фарове по българското Черноморско крайбрежие.
През периода 1978 - 83 г. бяха монтирани нови светооптически системи (фарове) тип АСА-500, (старите механизми и оптики бяха предадени на  Военноморския музей в  гр. Варна) - на н. Шабла, н. Калиакра, н. Галата, н. Маслен нос.
Интересни събития по системата на управлението им се развиха още с постъпването ми в ХС като механик на хидрографен кораб ХК-501. През  лятото на 1967 г. корабът участва в подготовката и прекарването на  подводен  кабел между България (залив Болата, Калиакра) и СССР (Севастопол). Трябваше да поставим буйове по трасето на кабела в точки- на подхода на кабела към нашето крайбрежие и точките на изменение на посоката му в крайбрежната част (Русалка и Болата).
Голямото разстояние от брега на морския буй затрудняваше бреговите  теодолитни постове в точното водене на кораба по курса и определяне  мястото за закотвяне на буя. Наложи се да вземем голяма 300 мм оптика (ЭМ-300) и да я монтираме на мачтата (15 м), да подменим крушките с по-мощни (110в 500w), да свети непрекъснато, което позволи от брега да ни виждат добре и да управляват по радиото движението на кораба по курса  до спускане и закотвянето на  буя. Отработения прийом (способ) бе използван при поставянето на другите два по-малки буйове. Буйовете се следяха и мястото им се контролираше непрекъснато от бреговите  теодолитни постове до момента на подхождане на кабелопоставящия  кораб „Цна” (идващ от Севастопол) до обозначеното с буйове трасе и полагане на кабела до Болата.
През цялото време на операцията на борда имаше наблюдаващ представител от ГЩ. След приключване постановката на буйовете застанахме на котва до таляна на н. Калиакра. В един момент командирът на кораба ме извика в каюткомпанията. Оказа се, че на борда се намират кока, моториста и сигналчика, а „шефа” (капитан І ранг от ГЩ) иска да отиде до СНиС-поста (пост за наблюдение и свръзка) на брега. Възложи ми да закарам госта с промерната лодка  Ял-4 до брега. Желанието на госта бе да го разтоваря на самия нос и по стълбите (за туристи) да се добере до поста. Добре, че знаех мястото за съхранение на служебната лодка на фара - на брега, и се насочих към него. Между камъните вълна нямаше, но от прибоя носа на лодката „играеше” и въпреки усилията ми гостът се понамокри докато стъпи на сухо. Подсуши си обувките и ми махна - да се прибирам. Това не се отрази на добрата оценка за работата по  окабеляването. През годините телефонната връзка работеше много добре!
Втората ми среща с  кабелопоставача „Цна” стана  през 1987 г. на  н. Шабла. Оказа се, че има съгласуван план между България и СССР за поставяне на н. Шабла на подводен звуков излъчвател (маяк) ПЗМ-100.
Да, ама - не, както казваше един наш журналист - за изпълнение на мероприятията от плана. По заповед на начаника на щаба на ВМС  изпълнението му бе форсирано. За отговарящ по съгласуването и изпълнението на точките от плана бях определен аз - вече като началник на отдел СНО (средства за навигационно осигуряване) при ХС. 
В КРЗ „Флотски арсенал“ бяха проектирани, изработени и монтирани фундаментите на генераторите, захранващи ПЗМ-а. Работните групи (конструктори, майстори, монтажници), дирекцията на завода и началниците на цехове ми станаха лични познати!
С инженерния отдел на Тила - ВМС съгласувахме с кметството на гр. Шабла и предприятието „Нефт и газ” бреговото трасе на кабела от естакадата (400 м) - до бреговия СНиС-пост Шабла. С Хидрорайона на Военноморска база Варна съгласувахме с отговарящия за фара (капитан ІІІ ранг Дачев) мястото и оборудването на бреговите палатки за личния състав и помещенията на фара за командването и метеонаблюдението. Поне два пъти в седмицата водех до Шабла конструктори, майстори, монтьори за съгласуване и доставяне на материали. От учебния център на „Пясъка” разпоредиха 3 автобуса с новобранци - за помощ в разстилането на кабела по брега.
Два дни до мероприятието се изнесохме в палатките на брега до фара. Аз и Дачев бяхме в една палатка, началниците и метеото - в помещенията на фара. Есен, влага, прибоят шуми. В палатката, с едно одеало - не се стои! Събуждам се през нощта от Дачев, който се върти в леглото. Дадох му бойната кожена полушуба и той се успокои. На сутринта оцени моята „подготовка” (спалният чувал и полушубата) и ми благодари за топлата полушуба!
Автобусите с матросите дойдоха и чакаха на брега. Кабелопоставачът (познатия ми вече „Цна”) подходи с котва и кърма за заставане на челото на естакадата. Оказа се, че няма кой да поеме хвъргалата и въжетата от кораба за швартоването му. Командирите и матросите от автобусите наблюдаваха как двамата със зам. началника на инженерния отдел събличаме якетата, поемаме хвъргалата и швартовите от кораба за швартоването му към разбитото чело на естакадата! Беше си доста рисковано, но двамата като бивши корабни офицери си помагахме взаимно и закрепихме здраво кърмата на кораба!
Заработиха корабните макари с навития кабел и подадоха с хвъргало началото на бреговата част от кабела. Новобранците на брега (през два метра), поемаха кабела на рамо и го носеха до края на естакадата, където го разстилаха на зиг-заг по брега. Връщаха се и поемаха останалата част на кабела от кораба  ... и пак до брега, докато се изтегли цялата брегова дължина на кабела - 1600 м. След това корабът се сне и започна разстилането му по дъното до точката за закотвяне и поставяне на ПЗМ-а.  Матросите се прибраха с автобусите. Ние продължихме с един трактор полагането на кабела в изкопаното трасе  по брега до СНиС поста и зариване на траншеята. На поста, в радиорубка, бе изведено началото на кабела и телефонната линия до Варна. Радистите на поста бяха обучени от специалисти от Севастопол по обслужване и работата с ПЗМ. Същите квартируваха на фара и се сприятелиха много с бай Иван и леля Тодорка. След  това по време на походите на ХК-401, двамата последователно се срещнаха с тях на руски фарове - за обмяна на опит.
Какво представлява ПЗМ-100? Това е звуков излъчвател (наутофон), който виси на тринога, закотвена в определена точка на морското дъно. Стоманената мембана на излъчвателя вибрира (трепти) с определена честота от тока, подаван от бреговите генератори. Операторът в определено време (график) „ВКЛ-ИзКЛ“ пуска излъчвателя и звукът се разпространява в морето на големи разстояния. Щурманите на ПЛ в подводно положение, знаейки координатите и графика на работещите в група ПЗМ-и определят своето място по пеленги към съответните маяци. Освен по график, с ПЗМ-а може да се подават от оператора и други сигнали за подводните лодки или др. абонати. Районът за закотвяне на ПЗМ-а бе забранен за плаване и риболов!

26.06.2023 г.
О.з. капитан І ранг Димитър ИГНАТОВ

Бележка на редакцията: Въпреки, че част от съоръженията на съветския подводен звуков маяк е разположена на българска територия и в българска акватория, нашите подводничари нямат достъп до него. Не са им предоставени кодовете за неговото използване. Варшавски договор, ама някой друг път!

Хидрографен кораб № 501 в открито море, 1973 г. Архив на автора.
Голям съветски кабелен кораб проект 1274 „Цна“, по-късно украински спомагателен кораб U851. Построен през 1968 г. във Финландия, Турку, завод „Вяртсила“. По последни данни през лятото на тази година корабът е продаден за нарязване за скрап.
Авторът на борда на ХК № 501 по време на плаване за подмяна на буйове, 1967 г. Архив на автора.
С лодка Ял-4 на ХК № 501 по време на промер, 1968 г. Архив на автора.
Данни за „Цна“ в немски военноморски справочник.
Естакадата на нос Шабла, 1968 г. Държавен архив - Варна.
Авторът на борда на ХК № 501 по време на плаване за минна постановка, 1968 г. Архив на автора.
Оптиката на Фар Галата, 1978 г. Долу, вдясно се вижда и фаропазачът. Снимка Радослав ПАРУШЕВ.
Ако можеше да разказва, тази кула край Болата щеше да сподели много интересни истории. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Оптиката на Фар Шабла, снимана по време на дъжд, 2009 г. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ
Авторът в района на „Почивка“, където по това време се намира Хидрографската служба, 1975 г. Архив на автора.